KAD DOBRE STVARI KRENU PO ZLU...

Što sve činimo misleći da radimo dobro, a nismo ni svjesni da postaje štetno

Ne kaže se bez razloga da je umjerenost ključ.

 

1. Vježbanje

Redovita tjelesna aktivnost, poznato je, dobra je za zdravlje, no tijelu možete nanijeti veliku štetu ako prežestoko vježbate i prečesto idete u teretanu. Prekomjerno treniranje, posebno s utezima, lako će oštetiti zglobove, tetive, ligamente pa čak i srce. Žene koje previše treniraju mogu potpuno izgubiti mjesečnicu ili im se može poremetiti menstrualni ciklus, a moguć je i ubrzan gubitak koštane mase, što dovodi do osteoporoze.

Kako prepoznati koliko je vježbanja previše? Ako vas vježbanje jako iscrpljuje, nakon treninga ste razdražljivi, loše spavate, teško se koncentrirate - sve su to znakovi koji govore da morate usporiti.

 

2. Spavanje

Svatko voli izdvojiti vrijeme za odmor i ugodan san, ali ako previše spavate, tijelu ćete učiniti više zla nego koristi. Istraživanja pokazuju da više od osam sati sna svake noći povećava rizik od smrti zbog srčanih problema za 34 posto. Također možete imati problema s koncentracijom, težinom i razinom šećera u krvi.

 

3. Antibiotici

Antibiotici ubijaju mnoge bakterije koje uzrokuju infekcije i bolesti. Pa što je loše u tome? Istraživanja su potvrdila da se bakterije mogu promijeniti ako su prečesto u kontaktu s antibioticima i tako postati otporne na te lijekove.

Uzimajte antibiotike samo kada ste sigurni da su vam zaista potrebni i pridržavajte se dnevne doze koju vam je odredio liječnik.

 

4. Ugađanje drugima

Dobar je osjećaj usrećivati druge ljude, ali ako stalno svima udovoljavate samo da sačuvate mir u kući ili preuzimate previše poslova i zadataka jer ne znate reći ne, to će vas učiniti nesretnim i više vam štetiti nego koristiti.

 

5. Seks

Redovita seksualna aktivnost vrlo je zdrava, ali prekomjeran seksualni nagon može biti ozbiljan problem. Ako previše i prečesto razmišljate o seksu i većinu svoje pažnje usredotočujete na to, negativno će se odraziti na vaš svakodnevni život i odnose. U nekim slučajevima prevelik interes za seks može biti uzrokovan drugim medicinskim problemima. Provjerite s liječnikom je li pretjerana seksualna želja posljedica lijekova koje uzimate, eventualnog zlostavljanja u prošlosti ili čak možda tumora na mozgu. 

 

6. Pranje ruku

Redovito pranje ruku najbolji je način da eliminirate nečistoće i bakterije, ali prečesto pranje nije dobro. Istraživanja pokazuju da učestalo pranje ruku oštećuje kožu i bakterijama daje povoljno tlo za rast.

 

7. Zdrava hrana

Jedete samo zdravu hranu? Sjajno! Ali koliko jedete? Prejedanje uzrokuje visoki krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes tipa 2, probleme s kostima i zglobovima, probleme sa spavanjem pa čak i depresiju.

 

Ako unosite više kalorija nego što ih trošite, pa bila to i jako zdrava hrana, dobit ćete na težini, a to će pak dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

 

8. Voda

Iako se to rijetko događa, i s vodom možete pretjerati. U tom slučaju bubrezi se ne mogu dovoljno brzo riješiti dodatne tekućine, što će uzrokovati mučninu, slabost, umor, glavobolju ili u teškim slučajevima komu i smrt.

 

9. Prijateljstva

Mislite da prijatelja nikada dosta? Prema nekim studijama, broj ljudi koje uistinu možete nazvati prijateljima je između 150 do 200, mozak ne može više od toga procesirati. Ali ako je riječ o pravom, bliskom prijateljstvu, taj je broj mnogo manji - oko pet osoba. Ne pretjerujte s prijateljstvima jer vas to može samo iscrpljivati.

 

10. Vrijeme provedeno na pametnom telefonu

Istina je da pametni telefoni olakšavaju mnoge stvari, ali ako ne možete prestati buljiti u njega, to će vam otežati stvarni život. Loše će utjecati na vašu povezanost s ljudima, raspoloženjem, kvalitetom sna i čak kemijom mozga.

 

11. Vitamini

Vitamini vam pomažu u održavanju zdravlja i energije, ali samo u određenim količinama. Previše željeza može uzrokovati mučninu i povraćanje, a ako pretjerate s vitaminom C, doći će do mučnine, proljeva i grčeva u želucu.

Previše vitamina A može, uz ostalo, uzrokovati probleme s vidom. Višak vitamina D slabi mišiće i može čak dovesti do problema sa srcem. Vitamini K i E mogu pak uzrokovati krvarenja.

Trebali biste se pridržavati preporučene dnevne doze i nipošto ne pretjerivati.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo