Ajmo, svi jezik na sunce!
 Foto: iStock
Beeeeelj

Što se sve događa kad zaboravite na njega?

Problemi sa zadahom, slabiji okus... Sve to može biti uzrokovanom slabijom higijenom jezika. Dok perete zube, obratite pažnju i na njega.

Dok perete zube, trebali biste odvojiti koju minutu i za vaš jezik. Stomatolozi ističu kako u ustima živi više od 700 različitih bakterijskih vrsta. I iako svi ti mikrobi nisu štetni, ima onih koji ipak jesu, a nalaze se upravo na jeziku.

Što se sve može dogoditi ako ignorirate jezik

Loš zadah

Ovo je problem broj jedan, koji je povezan s ne četkanjem jezika, kaže američki stomatolog Steve Cook. Bakterije koje su na jeziku počinju se širiti i vole se 'skrivati' u stražnjem dijelu jezika, te uzrokuju loša zadah. Ne zaboravite zato očistiti i taj dio.

Slabiji okus

Kada ne četkate jezik, sloj bakterija, čestica hrane i mrtvih stanica kože koje se nazivaju biofilma mogu prekriti okusne pupoljke i tako u nekoj mjeri oslabjeti osjetilo okusa. Čim krenete čistiti jezik okusni pupoljci će se vratiti u formu.

Promjena boje

Zbog ostatka hrana, čaše pive ili kave papile na vašem jeziku promjene boju. To cijelom jeziku može dati tamniji izgled.

Pušenje, osobito u kombinaciji sa slabom higijenom usne šupljine, neki lijekovi i nedostatak vitamina, također su mogući uzroci tamnog jezika. Mekanom četkicom nekoliko puta dnevno pređite preko jezika.

Parodontoza

Bakterije nakupljene na jeziku mogu se proširiti i na zube, te dovesti do upale desni. Ako ovo odlučite ignorirati može doći do parodontoze, pri čemu se zubno meso povlači i dovodi do infekcije.

U ozbiljnijim slučajevima može doći i do ispadanja zubi. Kronična upala uzrokovana paradentozom povezana je s većim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Linker
18. travanj 2024 21:47