Jelo i piće

Što se osobama s dijabetesom preporučuje za piće?

NAJZDRAVIJE PIĆE JE VODA i ona se preporučuje svima, ne samo dijabetičarima. Obogatite je limunom, ribanim đumbirom, mentom, kriškom kruške, jabuke ili svježeg krastavca.

I MINERALNA VODA JE DOBAR IZBOR, no onu s povećanom količinom natrija treba piti umjereno ako oboljeli od šećerne bolesti ima i visoki tlak.

VOĆNE I POVRTNE SOKOVE TREBA PITI UMJERENO vodeći računa o tome da sadrže kalorije, ugljikohidrate i soli. Svježe cijeđeni sok treba razblažiti s malo vode. Limunada, sok naranče, grejpa ili rajčice, odličan je izbor kada te u restoranu.

KAVA NIJE ZABRANJENA. Sto grama kave ima 300 kcal, a jedna šalica od 10 do 15 kcal. Dijabetičari mogu piti srednje jaku tursku kavu bez zaslađivanja. Dvije šalice na dan mogu se popiti, no izbjegavajte je u večernjim satima. Ako pijete bijelu kavu, uračunajte hranjiivu vrijednost odabranog mlijeka.

KAVOVINA je nadomjestak za kavu koji nastaje prženjem ili ekstrahiranjem različitih plodova i jestivih biljaka. Najčešći sastojak kavovine je korijen cikorije, ali prži se i korijen ječma, ječmenog slada i raži. I to je napitak koji možete popiti, naravno, bez zaslađivača.

Ni uz malu količinu KAKAO PRAHA energetska vrijednost napitka nije velika. Sto grama kakaa ima oko 312 kcal, a jedna šalica 20 kcal. Počastite se!

ČAJ uz kofein (najviše ga ima u crnom, ruskom i indijskom čaju) SADRŽI I TANIN, TEOFILIN, TEOBROMIN koje, kao i kofein, djeluju stimulativno na centralni živčani sustav. Jake čajeve (poput crnog i indijskog) ograničite na dvije šalice dnevno, a u pijenju blagih voćnih i biljnih čajeva nema ograničenja. Preporučeni čajevi za dijabetičare su:

  • zeleni čaj
  • čaj od koprive
  • čaj od stolisnika
  • čaj od kamilice
  • čaj od maslačka
  • čaj od mente

ALKOHOL IMA VISOK KALORIJSKI UČINAK I TREBA GA IZBJEGAVATI zbog mogućih hipoglikemijskih reakcija ako se popije čašica previše ili pogoršanja komplikacija kod onih koji već dugo imaju dijabetes.

Linker
18. travanj 2024 03:53