Više štete nego koristi...
 Foto: Istock
oprez

Što samo dva dijetalna pića dnevno mogu učiniti našem tijelu

Dijetalni gazirani sokovi možda imaju manje šećera, ali drugi sastojci i umjetna sladila mogu itekako naštetiti.

Možda vam se čini da, svaki put kad uzmete dijetalno piće umjesto običnog, radite svom tijelu uslugu, ali to baš i nije tako. Barem ako je vjerovati istraživanjima. Dva ili više bilo kakva umjetno zaslađena pića povezana su s većim rizikom od moždanog i srčanog udara, ali i od prerane smrti.

Naime, dijetalni gazirani sokovi možda imaju manje šećera, ali drugi sastojci i umjetna sladila mogu vam naštetiti.

Ne treba pretjerivati

The American Heart Association (AHA) i American Stroke Association (ASA) proveli su opsežnu studiju koja je trajala 12 godina, a u kojoj je sudjelovalo gotovo 82 000 žena između 50 i 79 godina. Rezultati su pokazali da dva dijetalna gazirana pića dnevno povećavaju rizik za moždani za 23 posto i 29 posto za bolesti srca.

Iako nisu imale dijabetes i srčanih problema, žene koje su konzumirale dijetalna pića češće su imale ishemijski moždani udar, uzrokovan krvnim ugruškom, od onih žena koja ta pića nisu konzumirala.

- Ovim pićima su skloniji oni koji imaju višak kilograma i koji su pretili. Misle da će ovako smanjiti unos kalorija. Istraživanjima želimo pokazati kako ova pića nisu baš tako bezopasna te da ne treba pretjerivati - rekla je glavna autorica studije. Dodaje kako ovi napici povećavaju rizik i od demencije.

Znanstvenici ne znaju koji specifični sastojci u pićima narušavaju zdravlje i o kojim je točno dijetalnim napicima riječ.

Debljanje

Istraživanja su pokazala kako dijetalna pića mogu imati potpuno suprotan učinak na osobe koje pokušavaju smršavjeti, odnosno da mogu izazvati debljanje!

Stručnjaci objašnjavanju da je razlog tome što ta pića sadrže fosfornu kiselinu (povezana je s visokim krvnim tlakom, dijabetesom...) koja se nalazi i u slatkim pićima, a istraživanje pokazuje da oni koji piju piće bez kalorija unose puno više fosforne kiseline od onih koji piju obične sokove.

Zato postoji vrlo velika vjerojatnost da vam vaše omiljeno dijetalno piće čini više štete nego koristi. Znamo da je 'dosadna', ali voda je ipak najbolji izbor. Evo kako je možete učiniti zanimljivijom i još zdravijom: Od mente do đumbira - dodaci vodi na kojima će vam cijelo tijelo biti zahvalno.

Linker
23. travanj 2024 14:22