Može li boja očiju ukazati na zdravstvene probleme?
 Getty Images/iStockphoto
zanimljivo

Što o nama govori boja očiju - evo tko je skloniji dijabetesu, raku, sivoj mreni i ovisnosti o alkoholu

Je li među plavookima više oboljelih od raka? Koja boja očiju je sklonija razvoju dijabetesa, a koja ulijeva više povjerenja? Odgovori bi vas mogli iznenaditi

TUMOR OKA

Ako imate plave, zelene ili sive oči, imate veći rizik od onih sa smeđim očima da dobijete tumor oka poznat kao uvealni melanom (očni melanom). To je najčešća vrsta primarnog tumora oka i nastaje kada se kancerogene stanice formiraju u dijelu oka koji se zove uvea. Za utjehu, nije čest


POUZDANOST

Znanstvenici su otkrili da ljudi koji imaju smeđe oči lako osvajaju povjerenje drugih ljudi, spretniji su u komunikaciji i sklapanju kontakata te lako potiču druge da im se potpuno otvore. Smeđe oči drugim ljudima ulijevaju osjećaj pouzdanosti i povjerenja u tu osobu.


ŠEĆER U KRVI

Godine 2011. provedena je znanstvena studija u Europi koja je ukazala na to da su bjelopute osobe s plavim očima sklonije razvijanju dijabetesa tipa 1. Prema talijanskoj studiji u kojoj su analizirani zdravstveni podaci stanovništva Lacija i Sardinije, u ukupnom broju oboljelih od dijabetesa tipa 1 čak je dvostruko više onih s plavim očima.


GUBITAK SLUHA

Osobe sa smeđim očima, pokazuju studije, rjeđe će gubiti sluh u bučnom okruženju od onih s plavim ili zelenim očima. To je zato što osobe tamnije puti i tamnijih očiju imaju više melanina u stanicama oka i u ušima. Melanin je pigment koji inače daje boju koži, kosi i očima, ali ima i zaštitnu ulogu kada decibeli počnu rasti.


OVISNOST O ALKOHOLU

Ne samo da su osobe s plavim očima sklonije pijenju alkohola, one imaju i povišen rizik za razvijanje ovisnosti, pokazalo je jedno istraživanje iz 2015. godine na Sveučilištu Atlanta. Analizirajući navike 12.000 ljudi, znanstvenici su zaključili i da su oni s plavim i zelenim očima otporniji na utjecaj alkohola, imaju manje mučnina i mamurnosti pa češće postaju alkoholičari.


ENDOMETRIOZA

To je stanje kada se stanice sluznice maternice nalaze izvan maternice, rastu i krvare, što može uzrokovati kroničnu bol i stvaranje ožiljaka i priraslica. Najveći broj oboljelih od endometrioze ima oči plave boje, a znanstvenici vjeruju da geni koji kontroliraju boju očiju možda utječu i na nastanak endometrioze.


ODGOVOR NA TERAPIJU

Boja očiju mogla bi imati veze s učinkom bihevioralne terapije. Osobe tamnih očiju bolje reagiraju na "agresivnije", rigidnije terapije, dok svjetlooki bolje reagiraju na prilagodljive i promjenjive terapije.


SIVA MRENA

Zamućenje koje se razvija u očnoj leći ili ovojnici očne leće (katarakta ili siva mrena) češće pogađa osobe sa smeđim očima, otkrila je jedna studija provedena u Australiji.


MAKULARNA DEGENERACIJA

Istraživanje u Australiji također je otkrilo da se makularna degeneracija (žuta pjega) dva puta češće razvija u osoba svijetlih očiju.


PODNOŠENJE BOLI

Istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu dokazali su kako žene plavih ili zelenih očiju bolje podnose porođajnu bol i manje pate od postporođajne depresije od smeđookih žena.

Linker
21. travanj 2024 17:00