Naravno, da bi vam nokti bilo što "rekli", ne bi smjeli biti premazani lakom, niti pokriveni umjetnim noktima.
 Foto: iStock
Naučite čiitati znakove

Što nokti govore o zdravlju?

Blijedi, bijeli, žuti ili plavi nokti tek su neka stanja koja vam mogu ukazati da nešto s vašim organizmom nije u redu. Što točno, pročitajte u nastavku.

Jeste li znali da nokti mogu otkriti vaše zdravstveno stanje? Bijele mrlje na noktima, ružičasti nokti ili kvržice mogu biti znak neke bolesti. Problemi s jetrom, plućima ili srcem mogu se iščitati na noktima. Pročitajte koje će sve zdravstvene probleme vaši nokti otkriti.

Blijedi nokti

Vrlo blijedi nokti ponekad mogu biti znak ozbiljnih bolesti, kao što su slabokrvnost, bolesti jetre, pothranjenost.

Bijeli nokti

Ako su nokti uglavnom bijele boje s tamnijim rubovima, to može ukazivati ​​na probleme s jetrom, kao što je hepatitis.

Žuti nokti

Jedan od najčešćih uzroka žutih noktiju su gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, nokti mogu postati tanji i potpuno se raspasti. U rijetkim slučajevima, žuti nokti mogu ukazivati ​​na ozbiljnije stanje kao što su teške bolesti štitnjače, bolesti pluća, dijabetesa ili psorijaze.

Plavkasti nokti

Nokti s modrim tonom mogu značiti da tijelo ne dobiva dovoljno kisika. Može ukazivati ​​na problem pluća, kao što je emfizem. Neki srčani problemi povezani su s plavkastim noktima.

Nokti su samo dio slagalice

Iako promjene noktiju prate mnoga zdravstvena stanja, rijetko su prvi znak. I mnoge abnormalnosti noktiju su bezopasne - ne znači da svaka osoba s bijelim noktima nužno ima hepatitis. Ipak, ukoliko ste zabrinuti zbog izgleda nokta svakako posjetite dermatologa.

Namreškani nokti

Ako je površina noktiju namreškana, to može biti rani znak psorijaze ili upalnog artritisa. Promjena boje noktiju je uočljiva, a koža ispod noktiju zna biti crvenkasto-smeđa.

Napuknuti nokti

Suhi, krhki nokti koji često pucaju i listaju se povezani su s bolesti štitnjače. Pucanje noktiju u kombinaciji sa žućkastom bojom vjerojatno je znak gljivične infekcije.

Crvenilo oko noktiju

Ako je koža oko noktiju crvena i natečena, to je pokazatelj upale nokta ili poremećaja vezivnog tkiva. Infekcija također može uzrokovati crvenilo i upalu nokta.

Tamne linije ispod noktiju

Tamne crte ispod nokta treba ispitati što je prije moguće. Oni su ponekad uzrokovane melanomom, najopasnijom vrstom raka kože.

Grizete nokte? Potražite pomoć!
Ako grizete nokte, možda je riječ samo o ružnoj navici, ali u nekim slučajevima znak je dugotrajne tjeskobe koja zahtijeva liječenje. Griženje noktiju također je povezano s opsesivno kompulzivnim poremećajem. Ako ne možete prestati, vrijeme je da porazgovarate s liječnikom.

Linker
15. travanj 2024 22:48