Premda je rak vrata maternice potpuno izlječiva bolest ako se otkrije u ranom stadiju, žene ipak i dalje umiru od te zloćudne bolesti.
 Getty Images/Cultura RF
Šest noviteta

Što nas sve čeka u liječenju i dijagnostici - od robota protiv usamljenosti do uređaja za rano otkrivanje demencije i raka vrata maternice

Nedvojbeno, u medicini, poglavito onoj vrhunskoj, za ovu su godinu planirane velike novosti kako u liječenju tako i u dijagnostici, ali bit će i manje bombastičnih pomaka koji direktno pomažu samim pacijentima. Na nedavnom skupu Future Healthcare Exhibition and Conference u Londonu, koji se održava jedanput godišnje, predstavljeno je šest novosti od kojih se najviše očekuje u ovoj godini, a tiču se baš tih malih pomaka za poboljšanje ukupnog zdravlja.


PIše: Goranka Jureško


1. RANO OTKRIVANJE DEMENCIJE

Danas je Alzheimerova bolest, najčešći oblik demencije, jedan od vodećih uzroka smrti u razvijenom svijetu. S obzirom na to da se prosječna starost stanovništva sve više povećava, treba očekivati da će se broj umrlih zbog demencije vjerojatno u budućnosti znatno povećati. Unatoč tome rano otkrivanje demencije i dalje je velik izazov. Oxford Brain Diagnostics vjeruje da njihova nova tehnologija može otkriti početke demencije godinama prije nego što simptomi postanu vidljivi. Tajna je u mjerenju tzv. kortikalnog nereda (CDM).

Ukratko, ova tehnika omogućuje znanstvenicima prikupljanje "dodatne razine detalja" iz MR snimki, odnosno otkrivanje promjena u mikroanatomiji mozga. "CDM izdvaja informacije o mikroskopskoj strukturi sive tvari mozga primjenom jedinstvene analize na standardni oblik MRI skeniranja", kaže dr. Steven Chance, izvršni direktor Oxfordove dijagnostike mozga. Dodaje da ova metoda otkriva oštećenje moždane kore čak i u ranim stadijima bolesti jer je osjetljiva na poremećaj na staničnoj razini. Osim ranog otkrivanja dementnih promjena, ta bi tehnologija također mogla pomoći farmaceutskoj industriji, i to tako što bi istraživači mogli procjenjivati kako eksperimentalni lijekovi utječu na mikrostrukturu mozga.


2. E-KARTON ZA VIŠE ZDRAVLJA

Podaci o zdravlju pacijenta oduvijek su zaštićeni, ali posljednjih godina sve je veći pritisak da se pacijenti također uključe u taj segment sigurnosti. Osobito se raspravlja o tome kako liječnici pohranjuju naše podatke, tko ih čuva i tko ima pravo na uvid u njih. Tvrtka Medicalchain želi promijeniti način na koji ljudi mogu pristupati svojim medicinskim zapisima. Pritom koristi tzv. sigurnu tehnologiju nazvanu "blockchain", inače najpoznatiju po upotrebi u manipulaciji s kriptovalutama.

Osmislili su način na koji pacijenti mogu pregledati, a kad je to potrebno, i podijeliti svoje podatke s liječnicima. Naime, pacijent sam odlučuje kojim će sve zdravstvenim radnicima omogućiti pristup svojim zdravstvenim podacima. Sve se bilježi i točno se zna tko je i kad pristupio podacima.

Budući da online konzultacije postaju sve popularnije, ova tehnologija pomoći će u prevladavanju nekih problema vezanih uz privatnost i sigurnost. Zanimljivo je da vrlo sličan projekt Hrvatska ima već nekoliko godina, ali na žalost još nije zaživio u praksi.


3. ZA LAKŠE DISANJE

Možda najneobičniji uređaj koji je viđen na Future Healthcare 2019 nazvan je SoeMac. Prema njegovim tvorcima: "SoeMac je alternativna terapija stvaranja energiziranog kisika, koji vaše tijelo može sigurno koristiti kako bi se oporavilo noću dok spavate." SoeMac je mali, pravokutni uređaj, a korisnik ga jednostavno uključi i ostavi noću blizu kreveta. Navodno omogućuje lakše disanje i bolje spavanje, a "djeluje tako što uvlači zrak iz prostorije, a potom proizvodi bioupotrebljiv oblik energiziranog kisika, poznat kao Singlet Oxygen Energy ili SOE."

Proizvođač tvrdi da to može pomoći organizmu da se "oporavi noću tijekom spavanja povećavajući učinkovitost noćnih detoksikacija i tjelesnih oporavaka". Valja napomenuti da zasad nije bilo kliničkih studija koje bi to potvrdile, ali se one planiraju uskoro provesti, kažu tvorci SoeMaca. Napominju također kako se nadaju da bi njihov uređaj mogao pomoći osobama s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB).


4. ROBOTI PROTIV USAMLJENOSTI

Usamljenost je stvarnost i zato globalno postaje sve češća tema rasprava kako riješiti taj sad već očit zdravstveni problem. Naime, zdravstveni djelatnici naglašavaju kako usamljenost prepoznaju kao čimbenik rizika za povećanje brojnih medicinskih rizika, uključujući i kardiovaskularne. Ne bi li barem malo pomogli, znanstvenici nude minijaturni robot Genie Connect za borbu protiv usamljenosti, a dizajneri su ga opisali kao "servisnu robotsku pratnju koja nudi povezanost i podršku starijim osobama".

Primjerice, može izvršavati i neke naredbe na sličan način kao i drugi popularni virtualni pomoćnici, ali ima niz mogućnosti koje korisnik može prilagoditi svojim potrebama. Genie Connect, primjerice, može razgovarati s korisnicima, ali i uspostaviti videorazgovore sa zdravstvenim radnicima i članovima obitelji.

Također, ovaj je minijaturni robot dizajniran tako da pomogne stimulirati i uključiti korisnikov um. Uz to podsjeća korisnika kada treba uzimati lijekove ili otići na neki sastanak.


5. RUČNI UREĐAJ ZA DIJAGNOSTIKU RAKA VRATA MATERNICE

Premda je rak vrata maternice potpuno izlječiva bolest ako se otkrije u ranom stadiju, žene ipak i dalje umiru od te zloćudne bolesti, pogotovo u siromašnijim područjima svijeta. Nerijetko, razlog je nedostupnost skupe opreme za dijagnostiku. Novi ručni EVA sustav koji radi na punjive baterije mogao bi to promijeniti jer je lako prenosiv, a daje visokokvalitetne slike vrata maternice. Uređaj je razvijen s Nacionalnim institutom za rak, koji je sudjelovao na razvoju algoritma nazvanog automatska vizualna procjena (AVE) i može dati točnu dijagnozu u nekoliko minuta. Prospektivna, multicentrična pilot-studija koju su znanstvenici proveli u Koreji pokazala je da je uređaj više od 90 posto točan u dijagnostici, a mogu ga koristiti, kažu stručnjaci, i neiskusni zdravstveni djelatnici.

S obzirom na to da se uređaj temelji na tehnologiji pametnog telefona, potpuno je prilagođen korisniku i uključuje mogućnost daljinskog savjetovanja sa stručnjacima u stvarnom vremenu te omogućuje naknadnu provjeru dijagnoze. Naime, algoritam rada ovog uređaja za rano otkrivanje raka omogućava dijagnostiku bez uzimanja tkiva i laboratorijskih pretraga, a izbjegava se i čekanje na rezultate, ponekad tjednima pa i mjesecima.


6. NADOGRADNJA JEDNOKRATNIH BATERIJA

Način rada baterija desetljećima je ostao relativno nepromijenjen, a sve je više uređaja, pa i onih za "mjerenje zdravlja", odnosno medicinskih, koji rade pomoću njih. BlueThink je bez promjene temeljne kemije razvio proizvodnju jedinstvenog tipa baterija koje su sigurnije i isplativije. Ta je nova baterija kompaktna, jednostavno konstruirana, fleksibilna i sigurna. "Medicinski uređaji sve su pametniji i lakši za korištenje. Taj rastući trend oslanja se na dobar dizajn i korištenje tehnologija kao što su LED i zasloni za poboljšanje korisničkog iskustva, kao i na povezivost kako bi se pacijentima, liječnicima i zdravstvenim sustavima pružili vrijedni podaci. No, sve te inovativne naprave imaju jednu zajedničku stvar - trebaju energiju", kaže Javier Eduardo Nadal iz MNT-a. Dodaje kako sadašnje baterije, na žalost, nisu bez mana, jer ako se dugo koriste ili se uopće ne koriste, gube naboj. Ako se spaljuju, mogu eksplodirati.

Također su štetne za okoliš i velika opasnost za djecu (male mogu progutati). BlueThink je, kažu, pronašao način da se sve to ublaži. Koristeći standardnu baterijsku tehnologiju, ali radeći ipak zaokret u proizvodnji, stvorili su fleksibilnu bateriju koju, primjerice, dijete može progutati a da mu ne naškodi, koja ne eksplodira kada se spaljuje te zadržava naboj ako se neko vrijeme ne koristi. Važno je također da su jeftinije od sadašnjih i mogu se proizvesti u velikim količinama

Linker
23. travanj 2024 15:46