Ako navale vrućine nisu povezane s menopauzom, bilo bi dobro zapisati u koje se doba dana javljaju i što ste radili prije toga, jer tako možete otkriti što je okidač.
 Foto: Istock
Doktor plus - sve o ženskom zdravlju

Što kad valunzi nemaju nikakve veze s menopauzom?

Da, mogu se javiti kod žena bilo koje dobi, a ovo su najčešći razlozi.

Iako je točno da se navale vrućine obično povezuju s menopauzom, mogu se javiti kod žena bilo koje dobi iz različitih razloga. Ako navale vrućine nisu povezane s menopauzom, bilo bi dobro zapisati u koje se doba dana javljaju i što ste radili prije toga, jer tako možete otkriti što je okidač, a takve informacije mogu pomoći i vašem liječniku.

Slijedi nekoliko najčešćih uzroka navala vrućine koji nisu povezani s menopauzom:

Lijekovi - Navale vrućine nuspojava su mnogih lijekova poput opioida, antidepresiva i nekih lijekova protiv osteoporoze.

Prekomjerna debljina - Masno tkivo u našem tijelu je metabolički aktivno i upravo zbog toga može izazvati pojavu navala vrućine.

Alergije i osjetljivost na hranu - Gotovo svatko osjeti nešto nalik valungu kad pojede neko jako začinjeno jelo, no ako imate neprepoznatu prehrambenu alergiju ili netoleranciju, nešto bi drugo moglo biti uzrok navale vrućine.

Tjeskoba - Psiholozi i psihijatri tjeskobu objašnjavaju kao fizičku manifestaciju emocija kao što su stres, strah ili briga. Ubrzano lupanje srca i nervoza klasični su simptomi tjeskobe, a tjeskoba može potaknuti druge neugodne simptome poput navale vrućine. .

Bolesti - Bilo koji zdravstveni problem povezan s hormonima i endokrinim sustavom može uzrokovati simptome nalik onima menopauze. To naročito vrijedi za pretjerano aktivnu štitnjaču, koja često izaziva navale vrućine, no mogu ih izazvati i infekcije ili virusi.

Previsoka temperatura zraka u spavaćoj sobi - Tjelesna temperatura prirodno varira tijekom noći i nije uopće neobično da se žena usred noći probudi osjećajući vrućinu i znojeći se.

Sve o ženskom zdravlju naći ćete u novom Doktoru plus.

Linker
18. travanj 2024 06:22