Savjet ortopeda

Što kad intenzivan rast boli?

Ako bol potraje dulje od dva tjedna bez prestanka, roditelji moraju dijete odvesti liječniku.

 

Djeca imaju najmanje dva perioda ubrzanog rasta, od četvrte do sedme godine i pri kraju puberteta. Kod neke djece postoji još jedan period između ta dva, no to je vrlo individualno. Djeca katkad intenzivno rastu u snu i to zna biti bolno. Žale se na bolove rasta, u koljenima ili potkoljenici, uvečer ili tijekom noći.

To se događa kada kosti rastu i "govore" mišićima da se i oni moraju izdužiti. Ako mišić presporo reagira, proces može biti bolan.

Ako bol potraje dulje od dva tjedna bez prestanka, roditelji moraju dijete odvesti liječniku.
Isto vrijedi i ako bol ne jenja danju ili ako se pojave otekline ili crvenkaste mrlje. To, naime, mogu biti simptomi prijeloma ili dječjeg artritisa.

Bolovi rasta nerijetko se pripisuju prebrzom rastu i rastezanju fascija (tankih ovojnica koje prožimaju cijelo tijelo) i ligamenata te "smrznutom" ramenu, odnosno nemogućnosti da mišići prate nagli rast kostura.

Ortopedi savjetuju roditeljima da se, prije nego što zaključe da njihovo dijete "boluje od rasta", konzultiraju s liječnikom koji će uzeti anamnezu, a po potrebi primijeniti i druge dijagnostičke metode, poput ultrazvuka, skeniranja ili magnetne rezonancije. Svrha je isključiti sve ostale potencijalne uzroke.

Djeca koja osjećaju bolove rasta mogu se baviti svim fizičkim aktivnostima ako one ne utječu na pojačanje bolova.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo