Možda vam ova saznanja pomognu.
 Getty Images
Zdravlje

Imate li često problema sa želucem, ovih 10 stvari biste trebali znati...

Ah taj želudac, volimo kad je pun, ali ne i kad boli...

1

Želudac izgleda poput vrećice u obliku graha. Iako glad ili bolove u želucu osjećamo obično po sredi-ni gornjeg dijela abdomena, želu-dac je smješten na njegovoj gornjoj lijevoj strani.

2

Nakon što sažvačemo (prva faza probave) i progutamo hra-nu ili popijemo tekućinu, potrebno je od dvije do sedam sekundi da kroz jednjak stigne do želuca. Kad obrok završi, zatvaraju se sfinkteri na ulazu jednjaka u želudac i na izlazu iz želuca prema tankom crije-vu. Počinje druga faza probave.

3

Kad hrana stigne u želudac, žlijezde u želučanoj stijenci poč-nu izlučivati klorovodičnu kiselinu i enzime koji počinju razgrađivati pojedenu hranu kako bi mogla nastaviti put prema tankom crijevu. Istovremeno želučani mišići se stežu kako bi samljeli hranu i pomi-ješali je s kiselinom i enzimima.

4

Želudac spada u prve obrambene linije organizma. Želučana kiselina uništava štetne mikroorganizme i toksine koji mogu ući u tijelo s hranom i pićem. Kiselina je toliko jaka da bi mogla razgraditi malen metalni predmet poput čavla.

5

Želučana kiselina mogla bi početi probavljati i želudac da priroda to nije spriječila tako što želudac proizvodi i ljepljivu, neutralizirajuću sluz koja prekriva njegove stijenke, razrjeđuje kiselinu i sprečava štetu. Sloj te sluzi potpuno se obnavlja svaka dva tjedna.

6

Kad je prazan i opušten, želudac odraslog čovjeka ima zapreminu od 75 mililitara. No, budući da je vrlo rastezljiv, prosječan želudac može odjednom primiti oko litre hrane. Želučić novorođenčeta može zadržati samo oko 30 mililitara hrane.

7

Za probavljanje obroka potrebno je četiri do šest sati, pa i više.

8

U želucu se hrana samo djelomično probavlja. Najveći dio razgradnje te apsorpciju obavlja tanko crijevo, u koje hrana iz želuca stiže u kašastom obliku.

9

Čovjek može živjeti bez želuca. Ako je zbog bolesti nužno ukloniti cijeli želudac, obavlja se radikalna gastrektomija te se jednjak kirurški spaja s duodenumom (dvanaesnikom, prvim dijelom tankog crijeva). Naravno, nužna je prilagodba prehrane.

10

Ako imate tegobe, smanjit ćete ih, među ostalim, ako nakon jela ne idete prileći, ne jedete prije spavanja te dnevno popijete barem osam čaša
vode (čajeva, juhe).

Linker
27. travanj 2024 01:38