Prvo je kokosovo ulje prepoznato u kozmetičkoj industriji, no danas se sve više s njime i kuha.
 Foto: iStock
Istražili smo...

Što je to u kokosovu ulju da su odjednom svi za njim 'poludjeli'

Jedno je istraživanje pokazalo da primjena isključivo kokosovog ulja u pripremi hrane smanjuje masno tkivo u području struka. Također, ima povoljan utjecaj na smanjenje koncentracije kolesterola u krvi.

S razlogom se kokosovo stablo u južnoj Aziji naziva stablom života. Primjena kokosa ima dugu tradiciju u narodnoj medicini tropskih krajeva, a ajurveda ga primjenjuje u liječenju rana, opekotina, čireva, otapanju bubrežnih kamenaca i sl. Danas se kokosovo ulje uvelike koristi u izradi finih sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda.

Sadrži nešto više od 90% zasićenih masnih kiselina. Visok je udio masnih kiselina srednje-dugih lanaca, u prvom redu laurinske. Ove se masne kiseline metaboliziraju u jetri i ne skladište u masnom tkivu.

Djevičansko kokosovo ulje

Djevičansko kokosovo ulje dobiva se prirodnim postupcima od svježih zrelih kokosovih oraha, što znači da se ne koriste kemijska sredstva za ekstrakciju, izbjeljivanje i sl. Ovim načinom dobivanja ne dolazi do mijenjanja prirodnih svojstava ulja i ono je prikladno za jelo. Kad god je moguće, preporuka je odabrati ekstra djevičansko kokosovo ulje. Ima nježan svježi miris po kokosu, a u odnosu na standardno kokosovo ulje bogatije je fenolnim komponentama, što ga čini stabilnim prema oksidativnim promjenama.

Učinak na zdravlje

Korištenje kokosovog ulja u prehrani povećava koncentraciju tzv. dobrog HDL kolesterola u krvi, što pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila. Među stanovnicima Polinezije i Filipina relativno je malo onih s povišenom koncentracijom kolesterola u krvi, a također su bolesti srca i krvnih žila rjeđe nego na Zapadu. Pripisuje se to, među ostalim, i povoljnom utjecaju kokosovog ulja koje se u tamošnjim nacionalnim kuhinjama koristi kao glavno ulje. Jedno je istraživanje pokazalo da primjena isključivo kokosovog ulja u pripremi hrane smanjuje masno tkivo u području struka.

Studije na životinjama pokazuju jak zaštitni učinak kokosovog ulja protiv djelovanja kancerogenih tvari (npr. nitrozamina). Nadalje, masne kiseline srednje dugih lanaca djeluju protiv gram-pozitivnih bakterija, nekih virusa i gljivica.

Foto: iStock
Ako vam je pri ruci cijeli kokos, osladite se njegovom vodom. Ona ima malo kalorija, nizak udio masti i visok udio kalija.

Za njegu tijela i kose

Kokosovo se ulje koristi u kulinarstvu i prehrambenoj industriji, ali i u kozmetici. Iako je na sobnoj temperaturi kruto, njegova točka tališta je niska pa je čest sastojak kozmetičkih proizvoda. No, postoje i jednostavni recepti za njegovu svakodnevnu primjenu u njezi tijela.

  • Kokosovo ulje koristite kao odstranjivač šminke.
  • Njegujte njime ispucale usne.
  • Od kokosovog ulja i šećera napravite piling za tijelo.
  • Na pari otopite malo kokosovog ulja, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i ulje za masažu je gotovo.

DEZODORANS OD KOKOSOVOG ULJA

Sastojci:

  • ¼ šalice kokosovog ulja
  • ¼ šalice sode bikarbone
  • ¼ šalice kukuruznog škroba
  • nekoliko kapi eteričnog ulja

Priprema:

  1. Kokosovo ulje otopite na pari.
  2. U zdjelici pomiješajte škrob i sodu bikarbonu te mješavini dodajte rastopljeno ulje i nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja.
  3. Sve dobro pomiješajte i ulijte u čistu staklenu posudu. Zatvorite.
  4. Žličicom uzmite komadić ovog domaćeg dezodoransa i nanesite na kožu.

ZA NJEGU KOSE

Masne kiseline srednje dugih lanaca kokosovog ulja izuzetno brzo prodiru u kosu pa je ona meka i sjajna. Dodatnu zaštitu pružaju njegovi antioksidansi, što ga čini prvim izborom za njegu kose.

Kokosovim uljem kosa se može svakodnevno njegovati. Na suhe vrhove kose nanesite malo kokosovog ulja te oblikujte frizuru.

MASKA ZA KOSU

  • Jednu jušnu žlicu kokosovog ulja stavite na dlan i malo pričekajte da se otopi.
  • Utrljajte ulje u kosu i nježno umasirajte u tjeme.
  • Prekrijte kosu ručnikom i držite tako barem dva sata ili preko noći.
  • Nakon toga kosu operite.

Linker
23. travanj 2024 09:30