Nagle promjene krvnog tlaka zabrinjavaju
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Što je razlog drastičnog pada tlaka nakon obroka?

Preporučujem smanjiti udio i količinu ugljikohidrata u obroku i alkohola te izbjegavati naglo ustajanje nakon obroka. Svakako obaviti i kardiološki pregled

Moja supruga (71 godina) u pravilu ima niski tlak ispod 100 koji nekad naglo poraste čak do 175/100 i nema stalne terapije. Zabrinjava me što joj unatrag tjedan dana nakon obroka (ručak) tlak pada na 85-58 uz simptome vrtoglavice, zamagljenog vida i smanjenja osjetljivosti lijeve noge. Što je povod takvog stanja i što učiniti?

Marko I., Samobor

Odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist-kardiolog:

Zagreb, 171019.
Tuskanac.
Kardiologinja Dubravka Susnjar.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

"S obzirom na navedene tegobe koje se javljaju neposredno nakon obroka, moguće da je sve u sklopu ortostatske (postprandijalne) hipertenzije, pa je potrebno poduzeti mjere kojima se simptomi mogu izbjeći. Preporučujem smanjiti udio i količinu ugljikohidrata u obroku i alkohola te izbjegavati naglo ustajanje nakon obroka. Svakako obaviti i kardiološki pregled, te eventualno Holter tlaka. Navedene tegobe mogu biti uzrokovane i neurološkim poremećajem pa savjetujem i neurološki pregled. Do tada svakako redovito voditi dnevnik kontrole tlaka, uz uzimanje dovoljno tekućine i odgovarajućeg unosa soli, te redovite fizikalne aktivnosti umjerenog intenziteta."

Linker
05. ožujak 2024 20:46