Već u 2018.

Stiže umjetna gušterača za oboljele od dijabetesa

Posljednja klinička ispitivanja pokazuju da je umjetna gušterača sigurna i učinkovita te da su pacijenti koji su je imali priliku isprobati prezadovoljni.

Dobra je vijest za oboljele od dijabetesa da bi umjetna gušterača koja kontinuirano mjeri šećer u krvi te tijelu daje inzulin kad je potrebno pacijentima mogla biti dostupna za dvije godine, ali i činjenica da posljednja klinička ispitivanja pokazuju da je umjetna gušterača sigurna i učinkovita te da su pacijenti koji su je imali priliku isprobati prezadovoljni jer im je kvaliteta života znatno poboljšana.

 

Više oblika, isti princip

Trenutačno se u kliničkim ispitivanjima testira nekoliko različitih oblika umjetnih gušterača, no svaka od njih djeluje po istom principu "zatvorenog prstena". On se sastoji od kontinuiranog nadzora glukoze, inzulinske pumpe i algoritma koji kontrolira kada treba dati inzulin.

Za potrebne kliničkog ispitivanja umjetne gušterače 24 pacijenta s dijabetesom tipa 1 su umjetnu gušteraču sa sustavom "zatvorenog prstena" testirala kod kuće tijekom šest tjedana. Znanstvenici su testirali kako ona djeluje noću, kada inače najčešće dolazi do hipoglikemije.

 

Puno bolji rezultati

U usporedbi s konvencionalnom inzulinskom pumpom pokazalo se da se korištenjem umjetne gušterače količina vremena koju pacijenti provedu u stanju hipoglikemije dva puta smanjila te su imali 11 puta veće izglede da postignu optimalnu razinu šećera u krvi. Svi sudionici istraživanja su potvrdili da im umjetna gušterača nudi odmor od uobičajenog reguliranja šećera u krvi i da gube manje vremena na to.

 

Kada će dobiti odobrenje?

Američka Agencija za hranu i lijekove radi na izdavanju dozvole za primjenu umjetne gušterače te je moguće da već iduće godine izdaju odobrenje, dok je Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja u Velikoj Britaniji objavio da bi umjetna gušterača mogla ući u kliničku primjenu već 2018.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo