Kakav je vaš?

Stisak ruke može upozoriti na rizik od demencije

Studija provedena u Bostonu otkrila je što može značiti stisak ruke kod pozdrava. On može biti jak, slab ili tzv. mokar stisak. Ovisno o stisku stručnjaci mogu puno reći o osobi.

Rukovanje ne znači samo pozdrav, rukovanje može biti poput alarma za prve znakove demencije i rizik od moždanog udara. Ukoliko ste osjetili da osoba s kojom ste se rukovali ima slab stisak ruke to bi, dakle, moglo upućivati na prve znakove demencije.

Naime, studija provedena u Bostonu otkrila je što može značiti stisak ruke kod pozdrava. On može biti jak, slab ili tzv. mokar stisak. Ovisno o stisku stručnjaci mogu puno reći o osobi. Od procijene da je osoba nesigurna, očito i tjelesno slabija, sada znanstvenici ukazuju kako stisak ruke može biti prvi alarm za demenciju i moždani udar.

U studiji je sudjelovalo 2100 muškaraca i žena, a prosječna starosna dob je bila 62 godine. U periodu između 1999. i 2005. godine istraživači su ispitivali fizičke i kognitivne sposobnosti ispitanika.

Znanstvenici su uspjeli dokazati povezanosti stiska ruke i demencije uspoređujući odnos između fizičke spremnosti sudionika te mogućih bolesti mozga.

Sudionici čiji je stisak ruke bio slab imali su 2,5 puta veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, a te su osobe i nakon 66 godine života bile sklonije moždanom udaru.

Stručnjaci zaključuju da je jačina stiska ruke pokazatelj strukture i funkcije mozga. Ovo otkriće moglo bi značiti prekretnicu u ranom otkrivanju rizika od demencije.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo