Stopala 'na sunce'

Stiglo je proljeće i omiljeni modni trend. Još da se riješite ove infekcije...

Ako vam se dogodio neugodan problem s gljivicama, ne očajavajte nego ih se što prije krenite rješavati. Ukoliko krenete s liječenjem gljivične infekcije na samom početku, bit će dovoljna lokalna terapija, kremama i otopinama.

 

Jedva smo dočekali proljeće! Ne samo mi, nego i naša stopala, koja su tako dugo bila zarobljena u čarapama, čizmama, bucama i cipelama. Teška zimska obuća bila je i idealno mjesto za razvoj gljivica na nogama, jer one jako vole tamna i vlažna mjesta.

Procjenjuje se da oko 20 posto svjetske populacije ima gljivičnu infekciju, a najčešće su zahvaćena stopala. Dolaskom lijepog vremena gljivice nikako nisu poželjne.

 

Crvenilo, perutanje i svrbež

Ako ste slučajno "zaradili" gljivičnu infekciju stopala, koja se naziva i atletsko stopalo, primjetit ćete simptome poput crvenila, perutanja i svrbeža oko nožnih prstiju, dok nokti zaraženi gljivicama mijenjaju boju, mogu postati lomljivi i imati neugodan miris.

Ako vam se dogodio neugodan problem s gljivicama, ne očajavajte nego ih se što prije krenite rješavati. Ukoliko krenete s liječenjem gljivične infekcije na samom početku, bit će dovoljna lokalna terapija, kremama i otopinama.

Foto: Press

 

Kako ih se riješiti

Oboljela mjesta kože je najbolje mazati kremom kao što je na primjer Exoderil krema, koja relativno brzo počinje davati vidljive rezultate. Već nakon relativno kratkog vremena nanošenja možete osjetiti olakšanje - nestaju svrbež i žarenje - ali treba ju nastaviti primjenjivati još barem dva tjedna po nestanku simptoma jer gljivice su vrlo sklone vraćanju (recidivu).

Exoderil krema naime sadrži djelatnu tvar naftifin koji učinkovito djeluje na sve te nepoželjne kožne gljivice i ubija ih. Osim toga, Exoderil kremu je dovoljno nanijeti jednom dnevno na oboljelo mjesto na koži.

Ako ste pak dobili gljivice na noktima, posegnite za Exoderil otopinom. Ona prodire duboko u strukturu noktiju, sve do žarišta infekcije gdje ubija gljivice, a također se nanosi jednom dnevno.

 

Ne morate se odreći laka za nokte

Ukoliko ste žena, ne morate se odreći laka za nokte, slobodno možete namazati oboljele nokte jer to ne utječe na terapiju Exoderil otopinom, ali vodite računa o tome da je lak za nokte potrebno skidati prije novog nanošenja lijeka. Kod gljivične infekcije nokta terapiju je najbolje provoditi do izrastanja novog nokta.

Prevencija je isto bitna, pa tako imajte na umu da gljivice jako vole vlagu. Stoga uvijek dobro posušite stopala i područja kože između prstiju, nemojte bosi hodati po javnim mjestima kao što su bazeni, saune ili spa saloni, a isto tako nemojte ni dijeliti ručnik s drugim osobama.

I najbitnije od svega - bezbrižno uživajte u lijepom vremenu i bosim, a zdravim stopalima!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 


Plaćeni oglas o lijeku.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo