Što kad je temperatura ugodna, a vi se ne možete zagrijati?
 Foto: Istock
Ak' je zima, nije lav

Stalno vam je hladno? Provjerite štitnjaču i razinu ovog važnog minerala

Ako imate osjećaj da vam je uvijek hladno, a uz to su vam i noge i ruke hladne kao led, možda je vrijeme da istražite moguće uzroke.

I dok svi na poslu skidaju svoje jakne i ugodno im je, vi ne možete prestati drhtati (a temperatura je ugodna). Ako imate osjećaj da vam je uvijek hladno, a uz to su vam i noge i ruke hladne kao led, možda je vrijeme da istražite moguće uzroke.

Ne vježbate dovoljno

Možda vam se ovo ne sviđa, ali izbjegavanje tjelovježbe zato što vam je hladno, samo vam može pogoršati stanje. Vježbanje će vas napuniti energijom, odlično je za srce i pluća te donosi kisik i vitalne hranjive tvari oko tijela. I odmah vam je toplije.

Premršavi ste

Kada ste mršaviji, nedostaje vam odgovarajuća količina tjelesne masti koja bi vas mogla izolirati od hladnoće. Ako ne jedete puno hrane, onda se vaš metabolizam može početi boriti za stvaranje dovoljno topline.

Ne spavate toliko dobro kao što mislite

Nedavna istraživanja pokazuju da se mnogi od nas probude nekoliko puta tijekom noći, a to ne nadopunjuje našu razinu energije, kao kontinuirano spavanje. Tijelo je umorno i zato vam je uvijek hladno.

Nedostaje vam željeza

Osjećaj hladnoće može biti uzrokovan i nedostatkom željeza. Brojke pokazuju da oko trećine žena ima nisku razinu željeza i to zbog obilnih menstruacija. Jednostavnim krvnim testom možete provjeriti svoje razine.

Uključite u svoju prehranu hranu bogatu željezom (crveno meso, svinjetina i perad, riba, školjke, leća, mahunarke, soja, zeleno lisnato povrće, grožđice, kakao, sjemenke bundeve, origano, timijan, masline, cikla).

Nedostaje vam vitamin iz skupine B

Većina nas vodi iznimno užurbane živote, stoga je neophodno osigurati tijelu dovoljno kalorija i vitamina da izdrži dan. Vitamini iz skupine B su osobito važni jer ih tijelo traži kako bi pretvorio hranu koju jedete u energiju. Mogu se naći u smeđoj riži, ječmu, rajčici, lubenici, mrkvi, ananasu, naranči, ribi, crvenom mesu…

Dehidrirani ste

Gubitak od samo 2 posto normalnog sadržaja vode u vašem tijelu može utjecati na energiju i osjećaj hladnoće. I iznenađujuće je lako postati dehidriran. Rad u klimatiziranom uredu, odlazak na duže šetnju ili jednostavno zaboravljanje redovitog pijenja može brzo dovesti do smanjene razine tekućine.

To uzrokuje pad krvnog tlaka i nedovoljnu količinu krvi u mozak ili mišiće. I zato dolazi do osjećaja hladnoće, glavobolje, umora i gubitka koncentracije. Pokušajte piti vodu svakih dva sata. Ako ne mokrite redovito ili vam je urin vrlo taman, to je znak da morate piti više.

Štitnjača vam ne radi dobro

Neaktivna štitnjača znači da ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina te je ovo čest uzrok neobjašnjivog umora i osjećaja hladnoće, osobito kod žena srednjih godina.

Bez ispravnog rada ove žlijezde, usporava se metabolizam te se sprječava normalna funkcija vašeg tijela u proizvodnji dovoljne količine odgovarajuće topline.

Drugi simptomi hipotireoze uključuju prekomjernu žeđ, debljanje, slabost u mišića i zglobovima, gubitak kose, svrbež kože…

Preskačete proteine

Izbjegavanje proteina u obliku mesa, mliječnih proizvoda i orašastih plodova ostavit će vas umornim i s osjećajem hladnoće. Oni prenose hranjive tvari do stanica i reguliraju procese u tijelu, a izgrađeni su od aminokiselina te su od posebne važnosti za mišićni rast i oporavak.

Dobri proteinski izvori su meso, riba, sir, tofu, grah, leća, jogurt, orašasti plodovi i sjemenke.

Imate lošu cirkulaciju

Ako su vaše ruke i noge hladne kao led, a ostatak tijela je u redu, onda bi cirkulacija mogla biti problem. Pušenje može uzrokovati probleme s cirkulacijom, budući da ono sužava krvne žile.

Linker
14. travanj 2024 19:35