Kad god se ozlijedimo, tijelo se treba brzo oporaviti kako bi koža opet uspostavila svoju zaštitnu barijeru.
 Foto: iStock
Zašto se to događa?

Sposobnost zacjeljivanja opada s godinama

Novi pokusi istraživali su molekularne promjene u koži starijih miševa, a rezultati, objavljeni u publikaciji Cell, bacaju novi pogled na proces zacjeljivanja.

Poznato je da na starijem tijelu rana dulje zarasta, no do sada stručnjaci nisu mogli odgovoriti zašto starenje organizma ometa sposobnost samooporavljanja tijela. Novi pokusi na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku istraživali su molekularne promjene u koži starijih miševa, a rezultati, objavljeni u publikaciji Cell, bacaju novi pogled na proces zacjeljivanja.

Brz oporavak

- Nakon ozljeđivanja stanice kože migriraju u ranu i oko nje, a to je proces koji zahtijeva koordinaciju s okolnim imunosnim stanicama. Naš je pokus pokazao da sa starenjem dolazi do prekida te komunikacije, što usporava cijeli proces - rekla je voditeljica istraživanja Elaine Fuchs.

Kad god se ozlijedimo, tijelo se treba brzo oporaviti kako bi koža opet uspostavila svoju zaštitnu barijeru.

Kasniji korak u zacjeljivanju

Brojne vrste stanica, molekule i sistemi signaliziranja rade po vremenskim skalama koje variraju od nekoliko sekundi do nekoliko mjeseci. Promjene povezane sa starenjem treba promatrati u svakom koraku tog procesa u kojem sudjeluju i stanice kože i imunosne stanice, a počinje formiranjem kraste. Nove stanice kože, keratinociti, zatim putuju do mjesta ozljede kako bi popunile ranu ispod kraste. Tim se fokusirao na taj kasniji korak u zacjeljivanju kod dvomjesečnog i kod 24-mjesečnog miša, što bi bio ekvivalent za 20-godišnjeg i za 70-godišnjeg čovjeka.

Kod starijeg miša keratinociti su puno sporije migrirali u procjep u koži ispod kraste. Pokus je pokazao da nakon ozljeđivanja keratinociti na rubovima rane 'razgovaraju' s imunosnim stanicama proizvodeći protein (nazvan skint) koji pak javlja imunosnim stanicama da ostanu u blizini i asistiraju u popunjavanju ozlijeđenog tkiva.

Kod starijeg miša keratinociti nisu uspjeli proizvesti taj signal. Kako bi vidjeli mogu li navesti protein skint da šalje takav signal i u starijoj koži, znanstvenici su se okrenuli proteinu koji imunosne stanice normalno otpuštaju poslije ranjavanja. Kad su aplicirali taj protein na kožu mladog miša u Petrijevoj zdjelici, vidjeli su pojačano migriranje keratinocita, što je bilo najnaglašenije na starijim dijelovima kože koji su se počeli ponašati mladenačkije.

Linker
26. travanj 2024 04:53