Stručnjaci upozoravaju kako postoji dosta nedijagnosticiranih bolesnika s dijabetesom koji imaju simptome, ali jednostavno nisu svjesni da je dijabetes uzrok
 Getty Images/iStockphoto
Jeste li znali?

Trećina žena koje imaju dijabetes to ne zna! Ovo su dva specifična znaka koja mogu ukazivati na bolest

Iako žene rjeđe razviju srčane bolesti kao komplikaciju dijabetesa, one su kod njih teže

Trećina žena koje imaju dijabetes to ne zna, a osim nekoliko zajedničkih rizičnih faktora poput debljine i pretilosti, visokog krvnog tlaka, povišenih razina kolesterola i triglicerida u krvi, sjedilačkog načina života, žene mogu imati i specifične simptome.

Ipak, dijabetes tipa 2 češće se dijagnosticira muškarcima, stručnjaci pretpostavljaju zato što su oni skloniji trbušnoj debljini, koja je gotovo siguran predznak inzulinske rezistencije, odnosno šećerne bolesti.

S druge strane žene imaju specifične znakove koji mogu ukazivati na inzulinsku rezistenciju.

Jedan od njih su policistični jajnici, a drugi gestacijski dijabetes ili rođenje djeteta velike porođajne mase (više od 4 kg). Iako žene rjeđe razviju srčane bolesti kao komplikaciju dijabetesa, one su kod njih teže.


Zašto je to važno

Žene oboljele od dijabetesa češće dožive srčani udar, a imaju i veću smrtnost od komplikacija uzrokovanih dijabetesom. Uz to, šećerna bolest ženama uzrokuje i niz drugih poteškoća kao što su depresija, vaginalne infekcije, suhoća rodnice i smanjena seksualna želja.


ČITAJTE I: 8 najčešćih simptoma dijabetesa kod žena

Linker
18. travanj 2024 19:53