Hrkanje otkriva i više nego što možda mislite.
 Foto: iStock
Istraživanje

Spavate li sedam sati na noć?

Hrkanje i manjak sna smanjuju preživljavanje kod raka dojke.

Žene s dijagnozom raka dojke koje noću spavaju kraće i često hrču imaju lošiju prognozu bolesti, tvrdi se u otkriću objavljenom u publikaciji Journal of Clinical Sleep Medicine.

Voditeljica studije Amanda Phipps sa Sveučilišta u Washingtonu s kolegama se usmjerila na istraživanje ranijih studija koje su navodile povezanost između loše kvalitete sna i manjka sna s povećanim rizikom za rak. Za svoju su studiju proučavali koliko određene karakteristike spavanja utječu na preživljavanje žena oboljelih od raka dojke. Analizirali su podatke 21.230 žena koje su ranije sudjelovale u opsežnom istraživanju žena u postmenopauzi. Sve su žene u nekoj fazi praćenja za potrebe studije imale dijagnosticiran primarni tumor, dakle, onaj koji se nije proširio izvan primarnog sijela.

Na početku studije svaka je žena dala podatke o tome koliko spava na noć, hrče li i druge odlike svog spavanja. Tim je zatim usporedio te podatke s informacijama o rezultatu bolesti, odnosno liječenja, kako bi utvrdili u kojoj je mjeri preživljavanje od raka povezano s faktorima spavanja. U usporedbi s oboljelim ženama koje su rijetko hrkale i koje su spavale sedam do osam sati svake noći, oboljele žene koje su hrkale više od pet noći tjedno te redovito spavale kraće od šest sati imale su dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti od bolesti.

Povezanost lošeg sna i upalnih procesa

Rezultati su dobiveni nakon što su u obzir uzeti i drugi faktori koji su mogli utjecati na ishod: dob ispitanica, sijelo raka, bračni status, prihodi, pušački status, razina tjelesne aktivnosti te vremenski period između postavljanja dijagnoze raka i prikupljanja podataka. Znanstvenici su uočili da su prethodne studije pokazale kako problemi sa spavanjem mogu pojačati rast tumora i smanjiti mogućnost preživljavanja, vjerojatno zato što loš san pogoršava upalne procese. Ipak, iznenadili su se kad su uvidjeli da i hrkanje može biti povezano s lošijim preživljavanjem oboljelih od raka.

- Koliko znamo, hrkanje ranije nije bilo dovođeno u vezu s preživljavanjem kod raka, ali naš rezultat sugerira da bi to trebalo ozbiljno razmotriti – rekla je Amanda Phipps.

Znanstvenici vjeruju da će njihovo otkriće rasvijetliti važnost odgovarajuće kvalitete i trajanja sna, osobito za oboljele od raka. Liječnici inače smatraju da je odrasloj osobi potrebno oko sedam sati sna svake noći kako bi izbjegla zdravstvene rizike povezane s lošim spavanjem.

Linker
23. travanj 2024 07:06