Ni mrkva nije svemoguća, ali svakako može pomoći
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Snižava li mrkva rizik od rajka dojke?

Nedavna istraživanja pokazala su kako mrkva zahvaljujući karotenu utječe na rizik od razvoja ove bolesti, ali to ne znači da je “superhrana”

Jedenje mrkve može smanjiti rizik od razvoja nekih tipova raka dojke za 59 posto, pokazuje novo istraživanje. Taj učinak može se zahvaliti karotenu, sastojku koji mrkvi daje njenu prepoznatljivu narančastu boju. Ovaj je sastojak prisutan i u drugim vrstama povrća, uključujući špinat i crvenu papriku.

Blagotvoran učinak

Međunarodna je studija pronašla tu poveznicu nakon proučavanja prehrane 3.004 europske žene, od kojih je polovica imala rak dojke, a polovica nije. Pokazalo se da su žene koje su jele najveće količine namirnica najbogatijih karotenom imale između 39 i 59 posto manju vjerojatnost da će razviti rak dojke koji nije hormonski uvjetovan nego one žene koje su jele najmanje količine takve hrane. Neproporcionalno velik broj žena u studiji imao je estrogensko negativni tip raka dojke, koji se teže liječi nego uobičajeniji oblik ove bolesti koji je uzrokovan ženskim hormonom estrogenom.
Znanstvenici kažu da i beta karoten i alfa karoten imaju blagotvoran učinak, no beta karoten ipak bolje djeluje. Studija je objavljena u publikaciji American Journal of Clinical Nutrition.

Uravnotežena prehrana

Komentirajući ova otkrića, dr. Richard Berks iz britanske dobrotvorne organizacije Breast Cancer Now rekao je kako je dobro poznato da zdrava prehrana - uključujući mrkvu - može pomoći sniziti rizik od raka dojke, jer pomaže održati zdravu tjelesnu težinu.
- Koliko god je važno jesti povrće kao dio uravnotežene prehrane, na nesreću ne postoji “superhrana” protiv raka dojke. Svatko može smanjiti vlastiti rizik za rak dojke i za mnoge druge bolesti donoseći zdrave životne izbore kao što su primjerena tjelesna težina, raznovrsna i uravnotežena prehrana, više tjelesne aktivnosti i ograničen unos alkohola – savjetovao je dr. Richard Berks.

Linker
20. travanj 2024 09:31