Getty Images
Bolja skrb

Smrtnost majki i beba u svijetu je najniža u povijesti!

U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju, rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smrtnost trudnica i novorođenčadi u svijetu je najniža u povijest zahvaljujući pristupačnijoj i boljoj zdravstvenoj njezi, objavio je UN.

Smrtnost djece ispod pet godina gotovo je dvostruko pala od 2000., dok se smrtnost za vrijeme trudnoće i rođenja djeteta smanjila za više od trećine, pokazuju najnovije procjene UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


Može se spriječiti

"U zemljama koje svima pružaju sigurne, povoljne i visoko kvalitetne zdravstvene usluge, žene i bebe opstaju i napreduju", rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ipak, nejednake su šanse za preživljavanje majki i djece diljem svijeta", ističu iz UN-a.

Porod žene u supsaharskoj Africi je 50 puta opasniji nego porod žena u bogatijim zemljama. Prošle godine je umrlo svako 13. dijete mlađe od pet godina u supsaharskoj Africi, dok je u Europi umrlo jedno dijete na njih 196.

Godišnje u svijetu umre 2.8 milijuna trudnica i novorođenčadi, što je jedna smrt svakih 11 sekundi i to većinom zbog uzroka koji su se mogli spriječiti, procjenjuje UN.



IZVOR: HINA

Linker
15. travanj 2024 17:24