Za vrijeme kemoterapije kapa je povezana s računalom te spriječava kemikalije da prodru do folikula kose
 Foto: dignitana.se
Kemoterapija

Silikonska kapa spriječava opadanje kose

Švedski stručnjaci osmislili su posebnu kapu napravljenu od silikona. Vijest o ovoj inovaciji brzo se proširila svijetom jer bi osobama na kemoterapiji mogla pomoći da psihički lakše prebrode liječenje

Mnogi oboljeli od karcinoma, pored činjenice da su morali od svojih liječnika čuti tu vijest i prolaziti kroz zračenja te kemoterapiju, često ističu kako im je gubitak kose uslijed bolesti također bio vrlo uznemirujuć trenutak. No, tome bi napokon mogao doći kraj. Naime, švedski stručnjaci iz Dignitane osmislili su inovativnu kapu koja će u budućnosti pomagati pacijentima na kemoterapiji da zadrže više kose. Nazvali su je DigniCap i izradili od silikona. Silikonska kapa pričvršćuje se remenčićem za bradu, a pacijent je nosi 30 minuta prije te 90 minuta nakon kemoterapije.

Inače, kapa je povezana s računalom te blokira kemikalije, koje se koriste za vrijeme terapije, da dođu u kontakt s folikulom dlake. Metabolizam stanica za rast kose na taj način je dosta usporen, navode švedski stručnjaci iz Dignitane. Ova kapa pomoći će mnogim pacijentima da psihički lakše prebrode ovako težak period u svome životu.

Linker
17. travanj 2024 13:10