Ako se pojave navedeni znakovi bolesti, potrebno je javiti se liječniku.
 Foto: Istock
Kad je vrijeme za liječnika

Signali koji vam mogu promaknuti - osam simptoma raka grla

Godišnje u Hrvatskoj od raka grla oboli oko 550 do 600 osoba, a zadnjih godina primjetan je rast karcinoma kod žena i kod mlađih osoba.

1. Rane na/u ustima

Rane u ustima koje mogu biti kancerogene su najčešće ravne i bezbolne, a mogu biti bijele ili crvene boje. Pazite da ih ne pomiješate s aftama koju su obično bolne. Kancerogene rane uglavnom ne bole, ali mogu krvariti. Bilo kakve rane koje traju duže od 3 tjedna treba pregledati.

2. Kvržice ili debeli slojevi u unutrašnjosti usana

Ovakve grudice mogu ukazivati na razvoj raka, a promjene se mogu napipati jezikom. Osjetio bi se mjehurić ili kvržica, poput bradavice. Zadebljanje se najčešće javlja u unutrašnjosti obraza.

3. Gubitak zuba

Gubitak zuba kod odraslih osoba nikako nije dobar znak. Ako vidite da se klimaju, odite kod liječnika. Postoji mnogo razloga za ovu pojavu, ali samo vam stručnjaci mogu ponuditi dijagnozu.

4. Osjećaj knedle u grlu

Osjećaj knedle u grlu (globus-sindrom) česta je pojava, a opisuje se kao osjećaj stranog tijela u grlu. Ovo je čest simptom i obično nema razloga za brigu, ali ako imate problema s gutanjem te ste napipali oteklinu (čvor) na vratu, trebali biste posjetiti liječnika.

5. Bol u uhu

Bol u uhu može biti iznenađujući simptom raka grla. Naime, uši su usko povezane s ustima i grlom te je uobičajeno da bol u ušima ukazuje na problem u usnoj šupljini. Živac koji komunicira sa stražnjom stranom jezika također komunicira s ušima, zbog čega prve osjete bol.

6. Utrnulost jezika ili usana

Utrnulost u ustima može značiti da je došlo do iznenadnog gubitka osjećaja u jednom dijelu usta, kao što su obraz ili vrh jezika. Može doći i do gubitka osjeta okusa.

Utrnulost se javlja kad su živčani signali prekinuti od strane abnormalnih stanica. Obratite pozornost i na druge simptome poput slinjenja i poteškoća sa žvakanjem.

7. Problemi s vilicom

Bol u vilici je čest simptom i obično je znak stanja kao što je temporomandibularni poremećaj zgloba. No, upozoravajući znak nastupa kad je bol popraćena otokom. Ova kombinacija simptoma upućuje na to da nešto ometa normalno kretanje vilice, uzrokujući bol i nedostatak kretanja.

8. Problemi s govorom

Vokalne promjene bilo koje vrste su važan simptom kojeg ne biste smjeli ignorirati. Ako vaš glas iznenada postane promukao i grub (a niste prehlađeni), onda znači da nešto nije u redu s vašim grlom, dok nerazgovijetan govor ukazuje na probleme s jezikom i usnama.

Čimbenici, koji mogu povećati rizik od raka grla su:

  • Upotreba duhanskih proizvoda
  • Pretjerana konzumacija alkohola
  • HPV
  • Nedostatak voća i povrća u prehrani
  • Hrana siromašna bjelančevinama, vitaminima i mineralima
  • Izloženosti štetnim kemikalijama i tvarima (boje, lakovi, prašina, dim)

Linker
05. ožujak 2024 22:14