Dobro je biti na oprezu

Šest stvari koje trebate znati o visokom krvnom tlaku

U zdravih osoba ne bi trebao biti viši od 140/90, a u bolesnika s dijabetesom, srčanom ili bubrežnom bolesti 125/85 mmHg.

 

Visoki krvni tlak veliki je čimbenik kod srčanih bolesti što je, zapravo, najčešći uzročnik smrti u Hrvatskoj, ali u svijetu. U zdravih osoba ne bi trebao biti viši od 140/90, a u bolesnika s dijabetesom, srčanom ili bubrežnom bolesti 125/85 mmHg

Ovih šest stvari biste trebali znati kad je riječ o visokom krvnom tlaku

 

Redovito provjeravajte krvni tlak

Preporučljivo je da svi barem jednom godišnje prekontroliraju krvni tlak. Učestalost zapravo ovisi o osobi i njihovoj situaciji. Na primjer, godišnja kontrola može biti sasvim u redu za aktivnu mladu osobu s idealnom tjelesnom težinom, ali starija soba možda će to morati češće raditi. Kako godine idu, problemi s tlakom su češći.

Drugi čimbenici rizika su:

  • Prekomjerna težina
  • Previše soli
  • Neaktivnost
  • Pušenje

Ako osoba ima druge kronične bolesti kao što su bolest srca, dijabetes ili bolest bubrega, trebala bi ga također češće kontrolirati.

 

Potrebna su ponovljena mjerenja krvnog tlaka radi potvrde dijagnoze

Krvni tlak je poprilično zeznut jer se može mijenjati tijekom dana. Na primjer, vaš krvni tlak, kod doktora, može biti veći jer ste nervozni. Da biste potvrdili da imate visoki krvni tlak, potrebno je nekoliko očitanja. Stručnjaci kažu kako je mjerenje krvnog tlaka kod kuće često puno važnije od mjerenja u ordinaciji.

Preporučuje se da pacijenti rade zapis o očitanju tlaka kod kuće u razdoblju od pet do sedam dana. To pomaže liječnicima da znaju da li ste doista imali visok krvni tlak i kako ga držati pod kontrolom.

 

Pravilno mjerenje

Ako imate mehanički tlakomjer

Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Donji rub manšete mora biti 2,5 cm iznad lakatne jame. Stavite stetoskop u uši pazeći da su gumeni dijelovi koji ulaze u uši usmjereni prema naprijed. Postavite membranu stetoskopa na unutarnju stranu lakta - u lakatnu jamu. Brzo napušite manšetu koja je već postavljena na nadlaktici stišćući gumenu pumpicu, i to za 30 do 40 jedinica iznad zadnje izmjerene vrijednosti sistoličkog tlaka. Ne napuhujte manšetu polako jer možete dobiti lažne vrijednosti.

 

Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost. Kako polako ispuhujete manšetu otpuštajući ventil, nakon tišine, u jednom trenutku čut ćete kucanje srca.

 

Pažljivo slušajte pojavu prvog tona i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost sistoličkog tlaka. Nastavite jednakom brzinom otpuštati ventil slušajući kucanje srca. Koncentrirajte se na trenutak kada se kucanje više ne čuje i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost dijastoličkog tlaka. Zapišite izmjerene vrijednosti. Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minute prije ponovnog napuhavanja manšete.

Ako imate digitalni tlakomjer

Postavljanje manšete je jednako, a nakon što uključite uređaj, ona će se napuhati pritiskom na određenu tipku. Poluautomatski modeli imaju gumenu pumpicu za napuhavanje manšete. Kad je manšeta napuhana, automatski mehanizam polako će smanjivati pritisak. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost - sistolički i dijastolički tlak. (izvor: Doktor u kući)

 

Promijenite stil života kako biste izbjegli ili smanjili upotrebu lijekova

Ponekad će promjene životnih navika biti dovoljne da se smanji krvni tlak. U drugim slučajevima, možda ćete trebati kombinaciju promjena načina života i lijekova za kontrolu krvnog tlaka. Liječnici često savjetuju pacijente da unos natrija smanje odmah jer je to relativno jednostavna stvar za napraviti ... poput izbjegavanja konzervirane hrane i ne dodavanja soli u obroke.

Jedna od najvažnijih stvari koje ljudi mogu učiniti je dobiti indeks tjelesne mase ispod 25. Čak i gubitak od 5, 6 kilograma može pomoći ljudima da se skinu s lijekova ili da barem smanje njihovu količinu.

 

Trebate znati znakove srčanog i moždanog udara

Srčani i moždani udari su česta stanja povezana s visokim krvnim tlakom i mogu biti opasni za život. Ako imate visok tlak, važno je da vi i oni oko vas prepoznaju njihove znakove. Znakovi predstojećeg moždanog udara uključuju nejasan govor i mutan vid. Ako počnete doživljavati ove simptome ili netko tko je pored vas počne primjećivati da se nešto čudno događa, odmah nazovite hitnu. Također je važno znati da se znakovi srčanog udara mogu razlikovati kod muškaraca i žena.

Neki muškarci imaju pritisak u prsima, mučninu, moguće povraćanje, i hladnu ili vlažnu kožu. Žene pak doživljavaju iznenadan gubitak daha, povećani umor, vrtoglavicu, bol u leđima, vratu, vilici, rukama, mučninu...

 

Neki lijekovi i zdravstvena stanja koja uzrokuju visok krvni tlak

Neki lijekovi na recept mogu povećati krvni tlak. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet. Postoje i dokazi da ga zdravstvena stanja kao što su apneja u snu, kronična bolest bubrega i problemi sa štitnjačom također mogu povećati. 

 

Ako ga ne liječite, visoki krvni tlak može dovesti do OVIH problema.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo