Nisu sve promjene ugodne

Šest stvari koje će se dogoditi našem tijelu ako izbacimo mliječne proizvode

Mliječni proizvodi kritizirani su zbog sadržaja laktoze. Laktoza je šećer koji se nalazi u mlijeku, a naša tijela koriste enzim nazvan laktaza za razgradnju tog šećera kako bismo ga mogli apsorbirati.

 

Mliječni proizvodi nerijetko se proglašavaju kontroverznom hranom, odnosno postavlja se pitanje je li mlijeko toliko zdravo kao što se oduvijek vjerovalo. Dok zdravstvene udruge i dalje promoviraju mlijeko i mliječne proizvode kao važne za poboljšanje, primjerice, zdravlja kostiju, neki stručnjaci tvrde da je sve što je mliječno potencijalno štetno za zdravlje.

Bilo kako bilo, ako ste zbog intolerancije na laktozu (ili nečeg drugog) izbacili mliječne proizvode, ove stvari možete očekivati.


Koža će vam se proljepšati

Kod nekih ljudi mliječni proizvodi mogu izazvati akne. Prema studijama Medicinske škole u Dartmouthu, mlijeko sadrži hormone nalik testosteronu koji stimuliraju masne žlijezde u koži i doprinose aknama. Međutim, nisu svi suočeni s tim učinkom, to je individualna reakcija tijela. Osim toga, u pravilu sir ne uzrokuje kožne probleme čak ni kod ljudi osjetljivih na mliječne proizvode. Postoji samo jedan način da provjerite utječe li mlijeko na vašu kožu - prestanite ga piti na neko vrijeme. Izbacite mliječne proizvode iz prehrane mjesec dana i pogledajte kako to utječe na vaše lice.


Trebat će vam novi izvor probiotika

Mliječni proizvodi kritizirani su zbog sadržaja laktoze. Laktoza je šećer koji se nalazi u mlijeku, a naša tijela koriste enzim nazvan laktaza za razgradnju tog šećera kako bismo ga mogli apsorbirati. Osobe koje ne podnose laktozu nemaju dovoljno enzima laktaze koji se nalazi u tankom crijevu. Neki ljudi s niskim razinama laktaze ipak mogu probaviti mliječne proizvode, dok će drugi imati neugodne simptome.
No, mliječni proizvodi sadrže i vrlo korisne bakterije za nas - probiotike.

Oni poboljšavaju rad crijeva, jačaju imunitet, uravnotežuju hormone. Dobra vijest je da se probiotici ne nalaze samo u mliječnim proizvodima, već i u kiselom kupusu, kiselim krastavcima, kombuchi...


Ako ne pripazite, može doći i do debljanja

Izbacivanje mliječnih proizvoda promiče se kao dobar način za mršavljenje. No, takva prehrana može lako imati i suprotan učinak. Sve ovisi o tome s čime ćete zamijeniti uobičajene izvore proteina i masti. Zamjena proteina i masnoća koji potiskuju glad može biti vrlo izazovna, a pred ovim iskušenjem mnogi pokleknu nadomještajući ih jednostavnim ugljikohidratima, što nerijetko dovodi do debljanja. Ako se odlučite odreći mliječnih proizvoda, pronađite druge zdrave izvore proteina i zdravih masti poput orašastih plodova i mahunarki.


Može doći do slabljenja kostiju

Najpoznatije svojstvo mliječnih proizvoda je zasigurno kalcij. Dnevna potreba za kalcijem povećava se u trudnoći i tijekom dojenja: potreban je majci, koja je izložena manjku kalcija budući da ga prenosi plodu, no potreban je i kao hrana djetetu.

Nedovoljan unos kalcija jedan je od brojnih čimbenika povezanih s povećanim rizikom za osteoporozu, bolest koja dovodi do smanjenja koštane mase i ubrzava prirodan proces gubitka kalcija: kosti postaju slabe i krhke te lako pucaju.

Do razvoja takvog stanja dolazi u prvom redu kod žena nakon menopauze (zbog smanjene razine određenih hormona) i kod muškaraca nakon 55. godine, zato što je apsorpcija kalcija u toj dobi smanjena. Ako se stanje ne drži pod kontrolom, u kasnijoj dobi može doći do pogoršanja, odnosno do lomova i smanjene sposobnosti zacjeljivanja kostiju. Naravno, mlijeko, jogurt i sir sadrže najviše kalcija, ali mliječni proizvodi ne bi trebali biti jedini prehrambeni izvor tog važnog nutrijenta. Lisnato zeleno povrće, plodovi mora, mahunarke i neke vrste voća također sadrže kalcij i trebale bi se (ne samo zbog toga) naći na vašem jelovniku. Samo zapamtite da uz nemliječne izvore kalcija svakako trebate pripaziti na dovoljan unos vitamina D - organizam treba vitamin D da bi mogao apsorbirati kalcij.

Prirodni nemliječni izvori kalcija su:

  • bijeli grah
  • sardine
  • suhe smokve
  • kelj
  • repa
  • bademi
  • naranče
  • sjemenke sezama
  • alge
  • chia sjemenke


Smanjuje se i rizik od raka

Švedski znanstvenici otkrili su da konzumiranje velike količine mliječnih proizvoda povećava rizik od nastanka raka jajnika, dojke i pluća. Druga studija s Harvarda pokazala je da muškarci koji konzumiraju više od dvije dnevne doze mliječnih proizvoda dnevno povećavaju rizik od razvoja raka prostate za 34 posto u usporedbi s onima koji nisu pili mlijeko ili su ga pili u malim količinama. Razlog su hormoni koji se nalaze u mlijeku. Pojedine studije govore da mliječni proizvodi povećavaju koncentraciju faktora rasta, hormona sličnog inzulinu za koji se pokazalo da potiče i rast stanica raka.


Zamjena za mlijeka može dovesti do problema s crijevima

Oni koji imaju probavne smetnje, iz prehrane nerijetko izbacuju mlijeko. Ako imate simptome poput grčeva u trbuhu, proljeva, nadutosti, povraćanja i mučnine 30 minuta do 2 sata nakon što ste popili mlijeko ili konzumirali mliječne proizvode, obratite se liječniku. Međutim, pokušaj zamjene mlijeka također može naštetiti crijevima. Najpopularnija alternativa je soja koja sadrži molekule šećera - oligosaharide - koje tijelo ne apsorbira dobro. Dakle, ako ste povećali količinu sojinih proizvoda u svojoj prehrani - to može izazvati nadimanje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo