šTO SVE TREBATE ZNATI

Šest simptoma genitalnog herpesa kod žena

Simptomi se javljaju 2-12 dana nakon ulaska virusa u organizam - svrbež i bolovi genitalnog područja, čudan iscjedak, pritisak u trbuhu, bolno mokrenje... Nakon početnog svrbeža javljaju se mjehurići na koži i na sluznici genitalija koji pucaju i tako nastaju bolna oštećenja kože.

 

Genitalni herpes je neizlječiva spolna bolest i visoko je zarazan. Najčešće se prenosi spolnim odnosom sa zaraženom osobom, koja može pokazivati znakove bolesti ili biti asimptomatski nositelj virusa. Prenosi se izravnim dodirom kože - najčešće tijekom spolnog kontakta.

Uzročnici su herpes simplex virus 1 (HSV 1) i herpes simplex virus 2 (HSV2).

Ovo su najčešći simptomi:

 

Mjehurići

Genitalni herpes uzrokuje kožne promjene intimnog područja, na stražnjici i na bedrima. Najprije se javljaju prištići, odnosno male crvene kvržice koje se razvijaju u mjehuriće. Nakon njihovog pucanja, nastaju bolne rane.

 

Trnci

Ako je riječ o herpesu, trnci će zahvatiti genitalije, stražnjicu i bedra. Ovaj osjećaj je jedan od prvih simptoma herpesa kod žena, pa ako osjećate da se nešto čudno događa tamo dolje posjetite liječnika.

 

Iritacija i svrbež

Ponekad žene ignoriraju ove simptome te ih pripisuju vježbanju ili uskoj odjeći, no moguće da je riječ o herpesu.

 

Simptomi gripe

Oko 70 posto žena koje su tek razvile genitalni herpes se osjećaju kao da imaju gripu. Imaju glavobolju, bolove u mišićima, temperaturu i natečene žlijezde. Naravno, možda je zaista riječ o gripi, tako da je najbolje da odete kod liječnika.

 

Tupa bol u zdjelici

Ako krvarite između menstruacija, tijekom seksa osjećate bol ili primijetite čudan iscjedak, možda imate cervicitis - stanje koje karakterizira upala ili oteklina vrata maternice.. Spolno prenosive bolesti koje mogu izazvati cervicitis su gonoreja, humani papiloma virus, klamidija, herpes i trihomonijaze. 

 

Bolno mokrenje

Ovaj simptom se zna pojaviti zbog raznih zdravstvenih stanja poput urinarnih infekcija i bolesti bubrega, ali može biti i simptom herpesa. Bolno i učestalo mokrenje zato ne biste smjeli ignorirati.

 

Ne postoji djelotvoran lijek koji može izliječiti herpes, ali postoje antivirusni lijekovi koji ublažavaju simptome i skraćuju njihovo trajanje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo