Zdravlju mozga doprinose tjelovježba, uravnotežena prehrana, izbjegavanje stresa...
 Foto: iStock
U punoj formi

Šest ključnih elemenata za očuvanje vitalnosti mozga

Kako vježbati mozak, što jesti, kako se opustiti i koju tjelovježbu odabrati te zašto je važno imati prijatelje i dovoljno spavati saznajte u novom broju Doktora u kući.

Vitalan mozak je mozak koji je brži, življi, oštriji i sasvim sigurno želite da što duže ostane u punoj formi. A to ovisi o vama samima. Naime, dokazana je neuroplastičnost mozga što znači da je on sposoban mijenjati se i adaptirati kao rezultat nekog novog iskustva i trebamo mu osigurati dovoljno novih podražaja kako bi ostao zdrav i vitalan.

Ključni elementi koji doprinose zdravlju mozga su tjelovježba, uravnotežena prehrana, izbjegavanje stresa, dovoljno sna, brain fitness i društvena uključenost, a kako ih provoditi u novom broju Doktora u kući objašnjava akademkinja Vida Demarin, neurologinja i predsjednica Međunarodnog instituta za zdravlje mozga.

Saznajte i što jesti za dobro pamćenje te kako vježbati mozak jer se on stalnim treniranjem širi i oštri čime se usporava njegovo starenje i propadanje.

Zdravo ljeto

U novom broju Doktora u kući, koji je u prodaji od četvrtka 6. srpnja, potražite i savjete za zdravo ljeto. Kronični bolesnici, osobito osobe s hipertenzijom i srčani bolesnici, skloni su pogoršanju zdravstvenog stanja tijekom ljetnih vrućina, zato donosimo upute što jesti, kako se odjenuti, kada boraviti na suncu, kako čuvati lijekove... Između ostalog, u novom broju Doktora u kući, čitajte i kako prirodnim načinom pobijediti umor, koje vježbe će održati vaše tijelo vitkim i razgibanim, što položaj u kojem spavate govori o vašem karakteru.

Donosimo i priče: što i kako nakon dijagnoze raka, kako žive oboljeli čija je koža tanka poput leptirove te sve o najnovijoj metodi ugradnje meniska.

Sve što trebate znati o zdravlju donosi najčitaniji i najtiražniji magazin za zdravlje, Doktor u kući. Potražite ga od četvrtka, 6. srpnja, u paketu s Jutarnjim listom košta 12 kuna.

Linker
18. travanj 2024 06:37