Ovaj bi alat mogao biti od velike koristi mnogima, a posebno sportašima
 Foto: iStock
Pametni gadget

Senzor mjeri metabolite i elektrolite iz znoja

Nakon što senzor izmjeri vrijednosti iz znoja, senzor putem Bluetootha prenosi podatke do smartphonea, tableta ili nekog drugog uređaja koji može prikazati rezultate.

Novi senzor impresivnih mogućnosti koji mjeri metabolite i elektrolite iz znoja, a nosi se poput sata, na zapešću, razvili su istraživači sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji. Senzor mjeri metabolite poput glukoze i laktata te elektrolite koji uključuju ione natrija i kalija, i to iz znoja na koži. Znanstvenici su o svojoj spravici izvijestili u posljednjem broju publikacije Nature, gdje su opisali kako su integrirali različite elektroničke komponente kako bi ostvarili sposobnost mjerenja tako različitih tipova molekula.

Aparatić se sam prilagođava temperaturi kože osobe koja ga nosi, što je vrlo važan korak koji je teže izvesti nego što zvuči, kažu znanstvenici. Nakon što senzor izmjeri vrijednosti iz znoja, putem Bluetootha prenosi podatke do smartphonea, tableta ili nekog drugog uređaja koji može prikazati rezultate. Važno je što će se ova tehnologija moći integrirati u nadolazeće tipove aparatića, kao što su pedometeri, mjerači pulsa itd. što će pomoći brojnim ljudima, a osobito sportašima, da bolje prate rad i reakcije vlastitog tijela.

U videu koji slijedi pogledajte koliko je ovaj izum zapravo važan.

Linker
24. travanj 2024 02:04