Press
Simpozij nogometne medicine

Šef medicinske službe Real Madrida i liječnik Luke Modrića dolazi u Zagreb

U Zagrebu će se održati zanimljivi paneli na kojima će stručnjaci govoriti o organizaciji sustava zdravstvene zaštite djece i mladih u sportu.

Voditelj liječničke službe proslavljenog španjolskog nogometnog kluba Real Madrida C.F., bivši kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije, bivši dugogodišnji liječnik “Vatrenih” te brojni ugledni stručnjaci iz svijeta sportske nogometne medicine okupit će se u Zagrebu (u prostorima Hrvatskog liječničkog zbora) u petak, 7. lipnja kako bi na zanimljivim panelima pričali o organizaciji sustava zdravstvene zaštite djece i mladih u sportu te podijelili svoja bogata iskustva i znanja.

Glavni predavač Simpozija nogometne medicine dr. Niko Mihić, hrvatski je liječnik i specijalist opće i obiteljske medicine, hitnih slučajeva, kardiologije i anestezije koordinira multidisciplinarni tim liječnika specijaliziranih u raznim područjima.

Sadašnji je voditelj liječničke službe španjolskog Real Madrida C.F., a do sada je brino o svjetski poznatim igračima poput Cristiana Ronalda, Sergia Ramosa, James Rodrigueza, Luke Modrića, Matea Kovačića i mnogih drugih.


Najveći stručnjaci

Uz dr. Mihića, svoja iskustva podijelit će i dr. Boris Nemec, donedavno neizostavan član i liječnik hrvatske nogometne reprezentacije.

Dr. Nemec pune je 23 godine posvetio radu s našim “Vatrenima” i jedan je od najvećih stručnjaka na području sportske medicine, a bio je i zaslužan za brojne sjajne izvedbe hrvatskih reprezentativaca među kojima je, bez sumnje, srebrna medalja sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Dr. Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicine i specijalist sportske medicine objasnit će, između ostalog, važnost učestalih i kontinuiranih zdravstvenih pregleda sportaša od strane specijalista sportske medicine. Među brojnim stručnjacima, riječ na ovoj zanimljivoj diskusiji imat će i dr. med. Tomislav Vlahović, spec. kirurg, psiholog i voditelj Mentalnog treninga Igor Čerenšek, bivši kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije, prof. dr. sc. Igor Jukić s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba te magistrice nutricionizma Ivana Barišić i Mirela Marić.


Teme panela

Nogometna je igra kompleksna kineziološka aktivnost i sadrži veliki varijabilitet motoričkih radnji koje su usmjerene razvoju karakteristika igrača i kvalitetnom unapređenju igre. Samim time, zbog velikog napora svih mišićnih skupina, vrlo često dolazi do mnogih ozljeda.

Shodno tome, teme o kojima će se diskutirati na panelima, između ostalog su i: Kontrola opterećenja u nogometu: Sveti gral prevencije ozljeda (prof. Jukić), Personalizirana prehrana sportaša (Barišić, Marić), Izvori i posljedice anksioznosti u profesionalnom nogometu (Igor Čerenšek), a bit će ovo prilika i za brojne druge zanimljive i značajne teme.

Počasnom otvorenju sudjelovat će dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Krešimir Rotim, predsjednik organizacijskog odbora, doc. dr. sc. Tomislav Madžar, dr. med, specijalist i sveučilišni magistar medicine rada i sporta te posebni savjetnik Predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović za sport i zdravstvo te predstavnici organizatora i suorganizatora. Konferencija se održava u organizaciji Zdravstvenog veleučilišta i Hrvatskog društva nogometne medicine u suradnji sa Hrvatskim društvom za sportsku medicinu, Institutom za sportsku medicinu i Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

Linker
16. travanj 2024 05:52