POSLUŠAJTE SAVJET STRUČNJAKA

Sedam važnih stvari koje treba znati o paracetamolu

Paracetamol je analgo-antipiretik za liječenje blagih do umjereno jakih bolova i najčešće je korišteni lijek za povišenu tjelesnu temperaturu. Iznimno je važan i siguran, ali samo ako se primjenjuje u skladu sa stručnim smjernicama i uputama.

 

Piše: Melita Petrović, mag. farmacijeSezona je virusa koji uz sve ostale simptome sa sobom nose i povišenu tjelesnu temperaturu. S obzirom na to da je paracetamol najčešće korišteni lijek za povišenu tjelesnu temperaturu, a o njemu se nedavno puno govorilo i pisalo, bio nam je dobar povod da nam stručnjak pojasni kada ga, kako i koliko često koristiti. Dobro zapamtite ovih sedam savjeta, a pogotovo kad su djeca u pitanju.

  1. Mogu ga koristiti trudnice: Paracetamol je jedini lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, naravno uz ispravno doziranje i racionalnu uporabu.
  2. Ne uzima se kod blago povišene temperature: Povišena tjelesna temperatura prirodan je način obrane organizma i ne treba je odmah snižavati. Kod odraslih osoba preporučuje se snižavanje kad temperatura poraste iznad 38,5°C pod pazuhom, ali kod rizičnih skupina (starije osobe, iscrpljeni bolesnici, osobe oslabljenog imuniteta) može se snižavati već kod 37,5°C. Preporučuje se primjena standardne fizikalne metode - oblozi od mlake vode (ne alkohol) i uzimanje antipiretika u primjerenoj dozi.
  3. Lijek izbora kad dijete ima vrućicu: Povišenom temperaturom kod djece smatra se ona viša od 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno. No, novije smjernice kao kriterij za snižavanje temperature ne stavljaju u prvi plan izmjerenu vrijednost, već preporučuju pratiti izgled i raspoloženje djeteta, pa se temperatura može snižavati i prije dostizanja navedenih vrijednosti ako npr. dijete klone i prestane uzimati tekućinu te ako je razdražljivo, umorno i pospano. Paracetamol se daju u prikladnom obliku i uz strogo pridržavanje propisanih doza prema dobi ili tjelesnoj težini. Obavezno treba ići liječniku ako dijete ima temperaturu višu od 40°C.
  4. Kombinacija analgetika: Uvijek se kombiniraju lijekovi različitih skupina, odnosno oni koji imaju različite mehanizme djelovanja, primjerice paracetamol s tramadolom (lijek za jake bolove, samo po preporuci liječnika). Za snižavanje temperature kod djece roditelji se često pitaju da li dati paracetamol ili ibuprofen. Važno je znati da se ne smiju davati oba lijeka istovremeno. Preporučuje se prvo dati paracetamol, a ako nije učinkovit unutar 1 do 4 sata, u sljedećoj dozi zamijeniti ga ibuprofenom. Takvo, naizmjenično davanje paracetamola i ibuprofenakod djece preporučuje se samo u slučaju da se jednim lijekom ne može postići efekt.
  5. Važno je ispravno doziranje: Na tržištu postoji paracetamol u različito doziranim pripravcima i u različitim oblicima, tako da je moguće odabrati prikladan lijek za svaki uzrast i tjelesnu težinu. Općenito je pravilo doziranja paracetamola 10-15 mg/kg tjelesne mase, a razmak između pojedinih doza ne smije biti kraći od četiri sata. Najvažnije je zapamtiti da je maksimalna dnevna doza za odrasle 4 g i ona se ne smije prekoračiti (u nekim državama EU maksimalna doza paracetamola je smanjena na 2,4 g, a iz opreza, zbog mogućnosti zlouporabe i neracionalnog trošenja, povučen je iz trgovačke mreže ponovno u ljekarne).
  6. Mogući štetni učinci: Iako je u racionalom korištenju dobar i siguran lijek, paracetamol može izazvati teška oštećenja jetre pri visokim dozama. Nedavno smo imali prilike pratiti u medijima napise o opasnostima i rizicima primjene paracetamola, posebice zabrinutost britanskih pedijatara i ljekarnika jer roditelji često daju djeci sirupe s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kad lijek uopće nije potreban.
  7. Kupuje se bez recepta, ali...: Paracetamol je dostupan bez recepta u ljekarni, a neki oblici i doze i u tzv. specijaliziranim prodavaonicama. Na tržištu postoji 30-ak preparata koji sadrže paracetamol ili kao jedini sastojak ili u kombinaciji, a dolaze pod različitim zaštićenim, odnosno tvorničkim imenima, pa se zbog neinformiranosti može dogoditi nepotrebno i štetno udvostručivanje terapije. Savjetovanje sa stručnjakom nužno je kako bi se izbjegle neugodne nuspojave i odabrao pravi lijek u pravoj dozi, ovisno o stanju pacijenta te vrsti i intenzitetu boli.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo