Prepoznajte ih na vrijeme

Sedam ranih simptoma raka jajnika koje svaka žena treba znati

Procjenjuje se kako godišnje rak jajnika utječe na više od sto tisuća žena širom svijeta, ali njegove rane simptome teško je primijetiti što ga čini jednim od najsmrtonosnijih oblika raka ženskog reproduktivnog sustava.

 

Jedan od razloga zbog kojih se rak jajnika teško otkriva dok ne dođe do treće ili četvrte faze je veličina abdominalnog područja i zdjelice.

Na početku, dok rak jajnika raste i napreduje (u prvoj i drugoj fazi bolesti), u spomenutom području ženskog tijela još uvijek ima dovoljno mjesta da bi se unutarnji organi pomaknuli bez vidljivih simptoma, koji bi upozorili žene da se nešto događa.

Nažalost, iz tog se razloga događa da žene nisu svjesne što im se događa. Kako tumor raste, a prostor za to postaje sve manji, počinju se javljati i prvi simptomi. No, čak i unatoč tome, oni mogu biti poprilično uobičajeni, pa se na njih rijetko osvrćemo. Uostalom, tko od nas nekad u životu nije doživio trajniji osjećaj nadutosti?


Ipak, primijetite li neke od ovih simptoma, obavezno se javite liječniku.


Žgaravica i plinovi

Ako odjednom osjećate žgaravicu i ispuštate plinove, a to vam se prije nikada nije događalo kao sada - pođite na pregled. Ovo stanje može trajati nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, a ako je tako, definitivno je razlog za uzbunu, jer se često događa upravo kod žena koje obole od raka jajnika, a koje ne osjećaju nelagodu u području abdomena.


Grčevi

Imaju ih gotovo svi, i muškarci, i žene, i mladi, i stari, pa se čovjek ne zabrine kad ih tu i tamo osjeti. Za žene je tipičan simptom u vrijeme menstruacije pa smo ih skloni ignorirati kao mogući simptom neke druge bolesti. Međutim, uopće nije neobično za tumor koji se razvija u zdjelici da izaziva bol u donjem dijelu trbuha, a s obzirom na to da je vrlo sličan menstrualnim grčevima, većina nas odmahnut će rukom na njihovu pojavu


Bol u leđima

Nije neobično da se uslijed raka jajnika pojavi i bol u donjem dijelu leđa. Razlog tome je pritisak koji tumor svojim rastom vrši na kralježnicu. Očekivano, i ovaj smo simptom skloni ignorirati, jer svi povremeno patimo od tih bolova, uzrokovanih dugotrajnim sjedenjem i nedovoljnim kretanjem. Ipak, ako je riječ o kroničnoj boli koja ne prestaje, a znate da je niste "zaradili" krivim pokretom, dugosatnim stajanjem ili sjedenjem ili, primjerice neudobnim ležajem, javite se liječniku.

Foto: iStock

Problemi s disanjem

Jedan je od simptoma koji nećete uočiti na početku bolesti, već onda kad tumor uđe u treću, pa čak i tek na početku četvrte faze. Kako tumor u abdomenu i zdjelici raste i postaje veći, počinje vršiti pritisak na okolne organe, pa tako i na pluća. Ostajete li odjednom bez daha i osjećate napor pri udisanju i izdisanju, javite se liječniku.


Siti ste, a niste jeli

Rak jajnika, spomenuli smo već, raste u abdomenu, a kako raste i buja u trbušnoj se šupljini nakuplja tekućina koja uzrokuje pojačani osjećaj sitosti i nedostatka apetita. Ako odjednom osjetite da niste gladni, odnosno da ste siti, a u usta ste stavili tek zalogaj, dva ili čak ništa, i to potraje - morate reagirati odmah.


Iznenadno krvarenje

Primijetite li da krvarite između ciklusa ili čak ako ste već ušli u menopauzu (a to se svejedno ranije nije događalo), naručite se na ginekološki pregled i ultrazvuk. Ova pojava moguća je kod određenog broja žena, no ako se vi s njom suočavate po prvi put, unatoč redovnom ciklusu svih ovih godina, morate to provjeriti. Naime, neki tumori proizvode hormon estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi.


Nadutost

Gotovo sve su se žene, kako smo spomenuli, susrele s ovom nelagodnom pojavom u vrijeme PMS-a, pa i menstruacije. No, ako odjednom osjećate nadutost i u ostale dane u mjesecu, trebali biste provjeriti što je tomu razlog.


ČITAJTE I: Što treba znati povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika?

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo