Ovaj problem kažu stručnjaci, nerijetko pogađa i mlađe ljude.
 Unsplash
prepoznajte simptome

Sedam opasnih znakova koji upućuju na začepljenje krvnih žila

Najčešći uzrok za začepljenje krvnih žila je nezdrav način života, pušenje, debljina...

Mnogi i dalje vjeruju da začepljene krvne žile muče jedino stariju populaciju. Ovaj problem naime, kažu stručnjaci, nerijetko pogađa i mlade ljude. Vrlo je važno prepoznati znakove upozorenje kako biste mogli posjetiti liječnika na vrijeme. Najčešći uzrok začepljenih krvnih žila je nezdrav način života. Masne naslage se talože na stijenkama krvnih žila, a one se sužavaju i postaju tvrde.

Naravno, samo jedan simptom ne znači da je došlo do začepljenja arterija. No, ako redovito doživljavate nekoliko simptoma s ovog popisa, trebali biste reagirati.


1. Bol u potkoljenicama, bedrima ili kukovima

Bol u nogama tijekom aktivnosti kao što je hodanje može biti znak začepljenih arterija. To znači da vaši udovi ne dobivaju dovoljno krvi. Simptomi mogu uključivati bol u mišićima ili grčeve u nogama (ili rukama).


2. Bol u prsima

Bol u prsima (angina pektoris) rezultat je smanjenog dotoka krvi u srce. Dolazi do zategnutosti, obamrlosti, težine, pritiska i žarenja. Bol pri ovoj bolesti se neće pojaviti u mirovanju već samo pri fizičkom opterećenju. Ovo stanje nije ni približno opasno kao i srčani udar. Ako se probadanje u prsima počne širiti na leđa odmah trebate reagirati.


3. Privremeni gubitak vida na jednom oku

Karotidne arterije opskrbljuju naše oči i mozak. Ako se te arterije začepe, rezultat je privremeni gubitak vida ili zamagljen vid na jednom oku. Potpuna blokada može dovesti do moždanog udara.


4. Bol u donjem dijelu leđa

Ovo je ozbiljan znak koji se ne smije ignorirati. Kada je protok krvi u donjem dijelu leđa smanjen, diskovi između kralježaka postaju krhki. Obično je ovo prvi simptom kod ljudi koji pate od začepljenih arterija.


5. Kratkoća daha

Ovaj se simptom razvija kada se koronarne arterije oštete i srce tada nije u stanju ispumpati dovoljno krvi kako bi zadovoljilo potrebe tijela. Osjećaj da ste bez daha kada ležite, također je simptom koji treba liječiti bez odlaganja.


6. Hladne ruke i stopala

Hladna stopala mogu biti uzrokovana perifernom arterijskom bolešću (PAD). Taj se problem događa kada sužene arterije smanjuju dotok krvi u udove. Loše zacjeljivanje rana ili slab puls u stopalima također su znakovi koje je potrebno provjeriti kod liječnika. Štoviše, prisutnost PAD-a može ukazati na to da u tijelu postoji arterijska bolest koja može utjecati na mozak ili srce uzrokujući moždani ili srčani udar.


7. Umor i vrtoglavica

Prema Harvard Health Publishingu, umor je rjeđi simptom kada se govori o koronarnoj arterijskoj bolesti, ali može se dogoditi. Ovi se simptomi mogu razviti kao rezultat smanjene razine kisika zbog slabog protoka krvi i češće pogađaju žene.

Što povećava rizik od začepljenih arterija?

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, faktori koji povećavaju razinu rizika su sljedeći:

• Nezdrave razine kolesterola u krvi. To sugerira visoke razine lošeg kolesterola i niske razine dobrog kolesterola.

• Visoki krvni tlak. Krvni tlak ne smije prelaziti 140/90 mmHg.

• Pušenje. Pušenje šteti i steže krvne žile, povisuje razinu kolesterola i povisuje krvni tlak.

• Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost.

Linker
05. ožujak 2024 19:41