Neki biljni pripravci mogu imati suprotan učinak, odnosno povisiti krvni tlak.
 unsplash
sigurna primjena

Sedam najopasnijih pripravaka - ako pijete lijekove za tlak, oprezno s ljekovitim biljem

Prirodni lijekovi, odnosno ljekovito bilje i dodaci prehrani, mogu izmijeniti djelovanje lijeka, a neki čak mogu povećati krvni tlak. Nikako ne uzimajte biljne pripravke bez konzultacije s liječnikom. Posebno su rizični stariji bolesnici, oni koji boluju od više bolesti te oni koji uzimaju više lijekova.

Postoje biljni pripravci i dodaci prehrani koje nikako ne bi trebalo uzimati s lijekovima za reguliranje krvnog tlaka zbog opasnosti od interakcija. Dr. sc. Ivana Mikačić, dr. med., s Odjela za kliničku farmakologiju i toksikologiju Kliničke bolnice Sveti Duh kaže da interakcija biljnih preparata i lijekova može biti posljedica preklapajućeg mehanizma djelovanja i/ili međusobnog utjecaja na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i ekskreciju, čime se mijenja koncentracija djelatnih tvari u krvi, a samim time i djelotvornost i sigurnost primjene. Posebno su rizične skupine stariji bolesnici, potom bolesnici koji boluju istodobno od više bolesti i oni koji uzimaju više lijekova. Zato što su biljni preparati uglavnom višekomponentni, mogućnost nastanka interakcija primjenom jednog kombiniranog pripravka s lijekovima se povećava.


Konzultacije s farmakologom

Ovisno o vrsti biljnog pripravka i vrsti lijekova za snižavanje krvnog tlaka koje pacijent uzima razmatra se utjecaj svakog pojedinog pripravka.

- Općenito, ako je osoba na terapiji antihipertenzivnim lijekovima, ne bi trebala uzimati pripravke poput efedre, sladića, sabal-palme i ginsenga. Gospina trava može smanjiti djelotvornost pojedinih antihipertenziva. Ehinaceja i valerijana mogu također utjecati na metabolizam nekih antihipertenzivnih lijekova. Svakako bi o mogućnosti stupanja u interakcije i kliničkoj značajnosti tih interakcija trebalo razgovarati s liječnikom. Klinički farmakolozi raspolažu informacijama i bazama podataka u kojima se interakcije mogu brzo provjeriti i procijeniti za velik broj biljnih pripravaka dostupnih na tržištu - kaže dr. Mikačić.


Trebamo li prestati piti kavu?

Prema Zakonu o lijekovima zabranjeno je oglašavati da imaju ljekovita svojstva ako nemaju odobrenje za stvaranje u promet kao lijek, odnosno ako nisu registrirani kao biljni lijek. Primjerice, u Hrvatskoj su registrirana 24 tradicionalna biljna lijeka i tri homeopatska lijeka biljnog podrijetla. Dodaci prehrani mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, a njihovo stavljanje u promet nadgledaju Ministarstvo zdravstva i Agencija za hranu te se kontrola njihove kvalitete ponajprije odnosi na zdravstvenu, odnosno sanitarnu ispravnost, ali ne i na dokazivanje učinkovitosti kao kod lijekova. Neki biljni pripravci mogu imati suprotan učinak, odnosno povisiti krvni tlak.

- Neki od primjera su gospina trava (kantarion, lat. Hypericum perforatum), sabal-palma (sabal, lat. Serenoarepens), ginseng (korijen života, lat. Panax ginseng i Panax quinquefolius), efedra (kositernica, lat. Ephedra spp) koji mogu povisiti krvni tlak različitim mehanizmima, u koje spadaju interakcije s antihipertenzivima te svojim farmakološkim svojstvima poput stimulacije srčanog i žilnog sustava - kaže dr. Mikačić.

Također, iako je kofein poznati stimulator srčano-žilnog sustava, nema pravih dokaza za zabranu konzumacije ove vrste napitaka u osoba s povišenim krvnim tlakom, uzimajući u obzir regulaciju bolesti i druge prehrambene navike i stil života.

- Na ovo pitanje ne može se jednostavno odgovoriti. Naime, nije isto ima li osoba dobro reguliranu bolest ili nereguliranu unatoč primjeni lijekova, pije li umjereno kofeinske napitke ili ih konzumira u većim količinama - ističe dr. Mikačić. Opasnost se krije i u vjerovanju da će biljni pripravci koji se tradicionalno koriste za liječenje hipertenzije, poput gloga, pojačati učinak lijeka.

- Svaki čovjek odlučuje za sebe koje će pripravke uzimati od konvencionalnih, biljnih lijekova i dodataka prehrani, odnosno koje pripravke neće uzimati. Najvažnije je da su osobe koje se odluče za uzimanje biljnih preparata kao dodataka prehrani u različite svrhe, pa tako i u svrhu snižavanja krvnog tlaka, svjesne da dodaci prehrani mogu utjecati na djelotvornost i sigurnost primjene konvencionalnih lijekova.

Nadalje, savjeti o ljekovitosti biljnih pripravaka trebali bi biti provjereni i od stručnjaka koji se bave određenim poremećajima ili bolestima, odnosno koji proučavaju ljekovita svojstva znanstveno utemeljenim alatima - kaže dr. Mikačić.


Sigurna primjena

Nažalost, zablude o sigurnosti i djelotvornosti primjene su česte, a u jednu od češćih spada i to da je "prirodnost" jamstvo sigurne primjene.

- Zapravo, dodaci prehrani mogu biti zastarjeli, krivo označeni ili kontaminirani, namjerno ili nenamjerno. Nadalje, preporučene doze mogu biti znatno više od onih koje se smatraju klinički sigurnim. Pojačanje učinka određenog lijeka može biti i štetno jer se time povećava i mogućnost pojave nuspojava, ali i pretjeran učinak na bolest, u konkretnom slučaju na hipertenziju, može rezultirati pretjeranim snižavanjem krvnog tlaka, što u nekim slučajevima može biti štetno. Stoga je nužno obavijestiti liječnika o uzimanju biljnih pripravaka kako bi procijenio mogućnost interakcija s lijekovima. Također, kod novootkrivenih slučajeva arterijske hipertenzije ili pogoršanja bolesti ta informacija može razjasniti uzroke i pomoći u boljem i bržem liječenju - savjetuje dr. Mikačić.


Ginseng

Ulazi u interakciju s neurolepticima, estrogenim pripravcima i hipoglikemicima. Ima antitrombocitna svojstva pa se ne smije primjenjivati u kombinaciji s varfarinom.

Zbog stimulacije produkcije citokina ne preporučuje se osobama znatno narušena imunosnog sustava, onima koji dobivaju imunosupresivnu terapiju ili imaju autoimunosne poremećaje. Kontraindiciran je i u osoba s povišenim arterijskim tlakom.


Efedrin kapi više se ne odobravaju kao biljni lijek

Efedrin je kao konvencionalni lijek djelatna tvar u kapima za nos. S obzirom na nepovoljan omjer koristi i rizika odbor Europske agencije za lijekove koji među ostalim ocjenjuje i biljne lijekove (Committee on Herbal Medicinal Products, HMPC) više ga ne odobrava kao biljni lijek jer biljka efedra povećava rizik za nastanak hipertenzije, moždanog udara i konvulzija. Prema sastavu vrlo je slična metamfetaminu i djeluje kao stimulator živčanog i kardiovaskularnog sustava. Iznimno je popularan i kao dodatak prehrani zbog djelovanja na gubitak tjelesne mase i povećanje energije. Vrlo se često kombinira s kofeinom, što dodatno povećava rizik za štetne učinke - ističe dr. Mikačić.


Gospina trava

Gospina trava je najviše istraživan biljni pripravak i u pitanju učinkovitosti i u pitanju sigurnosti primjene. U posljednjim desetljećima tisuće je bolesnika uključeno u ispitivanja gospine trave u liječenju depresije. No oni s povišenim tlakom trebaju je izbjegavati.

Linker
11. ožujak 2024 11:39