SCINTIGRAFIJA KOSTIJU

Scintigrafija skeleta primjenjuje se kod gotovo svih bolesti kosti i zglobova, a najčešće kod primarnih tumora kostiju (dobroćudnih i zloćudnih), metastatskih tumora,...

Scintigrafija kostiju

Scintigrafija kostiju

Snimanje kostiju nuklearno-medicinskim metodama koristi se za otkrivanje artritisa, osteoporoze, prijeloma, sportskih ozljeda, tumora pa čak i slučajeva zlostavljanja djece. Snimanje kostiju se također radi za procjenu neobjašnjene boli u kostima, otkrivanje metastaza karcinoma dojke, prostate ili štitne žlijezde, a također i za procjenu određenih tipova oštećenja srca i mozga.

Scintigrafija kosti i zglobova je pretraga dijagnostički slikovni postupak u kojem se koriste radiofarmaci koji se nakupljaju u koštanom tkivu - polifosfatni i difosfonatni spojevi obilježeni s Tc99m pertehnetatom.Scintigrafija skeleta primjenjuje se kod gotovo svih bolesti kosti i zglobova, a najčešće kod primarnih tumora kostiju (dobroćudnih i zloćudnih), metastatskih tumora, osteomijelitisa, Pagetove bolesti, difuzne metaboličke bolesti skeleta, aseptične nekroze kosti te raznih bolesti zglobova, npr. artritisa.

Praktične napomene: prije scintigrafije bolesnik treba isprazniti mokraćni mjehur jer bi aktivnost u njemu mogla ometati očitavanje snimke zdjeličnog kostura. Scintigram se može ponoviti u roku od 48 sati ako je to potrebno. Ponavljanje scintigrama u razmaku manjem od dva mjeseca obično nije svrhovito.

Scintigrafija kostiju

Linker
02. travanj 2024 18:35