Zeleni čaj dolazi iz Kine te je u njihovoj narodnoj medicini spominjan kao lijek koji liječi mnoge bolesti
 Foto: iStock
Novo polje istraživanja

Sastojak iz zelenog čaja blokira reumatoidni artritis

Studija objavljena u izdanju Američkog udruženja reumatologa upućuje na to da u zelenom čaju postoji molekula kojoj se pripisuju protuupalna svojstva.

Istraživači s američkog Sveučilišta Washington u Spokaneu, otkrili su potencijalno nov pristup u borbi protiv bolova u zglobovima, upale i oštećenja tkiva koje uzrokuje reumatoidni artritis (RA). Njihovo otkriće predstavljeno je u publikaciji Arthritis and Rheumatology, izdanju Američkog udruženja reumatologa. Reumatoidni artritis je iscrpljujuća autoimuna bolest koja uglavnom pogađa male zglobove na rukama i stopalima. Uzrokuje bolne otekline, a kako napreduje, i oštećenja hrskavice, propadanje kostiju i deformitet zglobova.

Skupi lijekovi

- Postojeći lijekovi protiv reumatoidnog artritisa su skupi, osim toga potiskuju imunosni sustav, a ponekad su neprikladni za dugotrajno uzimanje, što je kod RA potrebno - rekao je Salah-uddin Ahmed, voditelj projekta.
Njegov je tim proučio fitokemikaliju epigalokatehin-3-galat (EGCG), molekulu s protuupalnim svojstvima nađenu u zelenom čaju.

Blokatori bolesti

Studija sugerira da EGCG ima velik potencijal u tretiranju reumatoidnog artritisa jer učinkovito blokira djelovanje bolesti, a ne zaustavlja druge funkcije stanice.

- Otvorili smo polje istraživanja korištenja EGCG-a za 'gađanje' važnog signalnog proteina TAK1. Kroz njega proinflamatorne molekule citokini šalju svoje signale te izazivaju upalu i oštećenja tkiva kod reumatoidnog artritisa - rekao je Ahmed.

Znanstvenici su potvrdili svoje otkriće na pretkliničkim ispitivanjima ljudskog RA na životinjama. Ta ispitivanja pokazala su da je oticanje zglobova bilo izrazito smanjeno kod onih životinja kojima je tijekom desetodnevnog tretmana davana molekula EGCG.

Linker
20. travanj 2024 12:39