Đumbir također ublažava bolove tijekom menstruacije.
 Foto: Istock
Zašto volimo đumbir

Samo prirodno - uklanja celulit, prištiće i bore, a pomaže i kod rasta kose

Đumbir jako povoljno djeluje na ljudski organizam te biste ga uvijek trebali imati kod kuće. Donosimo čak 14 prirodnih recepata koji će vas osvojiti.

Ljekovita svojstva korijena đumbira poznata su još od davnih vremena. On je izvor vitamina, mikronutrijenata i eteričnih ulja koji imaju osvježavajuće i protuupalno djelovanje na tijelo. Donosimo zato korisne recepte za jačanje vašeg zdravlja i očuvanje prirodne ljepote. Možete ih lako koristiti i kod kuće.

Što trebate znati

Nemojte koristiti đumbir ako imate srčane probleme ili probleme s jetrom te ako imate povišenu tjelesnu temperaturu. Također ako imate ranu koja krvari ili ako ste u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Đumbir možete koristiti ribani i svježi, a eterično ulje je također vrlo korisno. Možete ga dodati u jelo, kolače i pića.

Prije nego što nanesete masku od đumbira, provjerite jeste li alergični. Jednostavno ga nanesite na lakat.

1. Protiv celulita

Piling od đumbira pomaže zagrijati vašu kožu i poboljšati cirkulaciju krvi. Također uklanja oticanje kako bi se spriječilo stvaranje novih naslaga celulita.

Pomiješajte 1 žličicu ribanog đumbira s pola litre soka od đumbira. Dodajte 1 čašu grube morske soli. Nanesite ovaj piling na spužvu i utrljajte ga na problematične zone.

2. Uklanja mučninu

Ako imate problema s probavom ili patite od mučnine tijekom trudnoće, možete žvakati đumbir ili dodati malo svježeg đumbira u čaj.

3. Jača nokte i potiče njihov rast

Rastopite 1-2 žličice shea maslaca. Dodajte 1-2 kapljice ulja avokada, 3-5 kapi eteričnog ulja pačulije, 3-5 kapi eteričnog ulja đumbira i 5-7 kapi eteričnog ulja limuna. Sve pomiješajte i stavite u suhu i čistu posudu. Koristite smjesu uz kremu za ruke.

Bilješka! Ova tvar može uzrokovati alergije, pa biste trebali biti oprezni.

4. Jača imunitet

Zahvaljujući velikoj koncentraciji askorbinske kiseline, vitamina A i B, cinka, kalcija, joda, prirodnih antibiotika i antimikotika, đumbir jača naše tijelo i povećava otpornost na različite bolesti.

  • Dodajte 1 žličicu ribanog korijena đumbira na 250 ml crnog ili zelenog čaja.
  • Iscijedite 2-4 limuna i 400 g svježeg đumbira u 250 g meda. Ako imate gripu, ujutro prije jela, pojedite 1 žlicu.

5. Ublažava bolove

Đumbir dobro dođe kod upalnih procesa i bolova, uključujući bolove u mišićima nakon intenzivne vježbe, tijekom menstruacije i artritisa. Napravite tinkturu đumbira i kurkume, soka od 2 limuna i 1 žličice meda i vode.

Foto: Istock
Smatra se kako je đumbir izvrstan za poticanje rada krvotoka, osobito u genitalnom području.

6. Stimulira mozak

Đumbir usporava starenje i odumiranje stanica mozga te se odupire neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Štoviše, korijen đumbira poboljšava sve kognitivne funkcije i pomaže u očuvanju memorije.

7. Protiv starenja

Đumbir sadrži ogromnu količinu antioksidansa te ubrzava procese obnavljanja u tijelu, a isto tako uklanja slobodne radikale i toksine.

8. Skida kile

Đumbir ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Ako pijete čaj s đumbirom 30 minuta prije jela, pojest ćete manje hrane. Također možete popiti čašu kefira s ribanim đumbirom i cimetom.

9. Prirodni afrodizijak

Đumbiru se već stoljećima pripisuju i afrodizijačke moći te se spominje u Kama Sutri. Nije loše isprobati.

10. Za blistavu kožu

Kako biste pomladili i osvježili kožu pomiješajte jednake količine ribanog đumbira, meda i soka od limuna. Nanesite masku na vaše lice 30 minuta.

11. Protiv raka

Stručnjaci kažu da su neki elementi đumbira sposobni oduprijeti se raku i ublažiti stanje tijekom kemoterapije.

12. Protiv prištića

  • pomiješajte 1 žličicu ribanog đumbira i 1 žličicu jabučnog octa. Nanesite na svaku bubuljicu kako biste brže uklonili upalu i crvenilo.
  • pomiješajte 1 žličicu ribanog đumbira, 1 žličicu meda i malo mlijeka. Nanesite na lice i ostavite 10-15 minuta.

13. Normalizira sastav krvi

Prema istraživanju, redovitim konzumiranjem đumbira može se normalizirati razina kolesterola i šećera u krvi. Također se može smanjiti rizik potencijalnih komplikacija, kao što su krvni ugrušci i visoki tlak.

Kuhajte đumbir s cimetom, pustite da se ohladi i pijte ga 2-3 puta dnevno.

14. Za rast kose

Maska za jačanje kose. Kombinirajte ribani đumbir i ulje jojobe te ga umasirajte u kosu i tjeme. Isperite nakon 30 minuta.

Poticanje rasta kose. Pomiješajte naribani đumbir s češnjakom i vodom te ga ostavite na neko vrijeme. U ovu tinkturu dodajte malo maslinovog ili kokosovog ulja te umasirajte u tjeme.

Maska za perut. Pomiješajte svježe naribani đumbir s maslinovim ili sezamovim uljem. Nanesite na kosu i ostavite 15-25 minuta. Masku koristite dva puta tjedno.

Linker
14. travanj 2024 19:13