Jede se u salatama, umacima i juhama, uz meso, začin je za namaze, maslac i sir
 Getty Images
Pročišćava cijeli organizam

Rijetko ga se sjetimo! Djeluje bolje od češnjaka, a popis bolesti kod kojih pomaže je nevjerojatan

Njegov glavni aktivni sastojak također je moćan spoj alicin, koji djeluje snažno antibakterijski, antivirusno, protugljivično, antiparazitski i antioksidativno

Medvjeđi luk biljka je iz porodice lukova, raste samoniklo po cijeloj Europi. Stabljika mu je gola, naraste u visinu do 40 centimetara. Biljka ima duguljastu, bijelu podzemnu lukovicu. Cvate u travnju i svibnju. Jedu se stabljika, lukovica i listovi, okus i miris slični su okusu i mirisu češnjaka, ali intenzivniji. Jede se u salatama, umacima i juhama, uz meso, začin je za namaze, maslac i sir. Snažna ljekovita svojstva pokazuje i kao namirnica. Najbolje ga je jesti svježeg, jer sušenjem gubi ljekovite odlike. Od njega se pripremaju tinktura i vino. Odlučite li ga sami sakupljati, potreban je oprez jer su mu neke otrovne biljke - mrazovac, čemerika i đurđica - vrlo slične. Osim što je medvjeđi luk intenzivniji od češnjaka, od njega je i ljekovitiji. Njegov glavni aktivni sastojak također je moćan spoj alicin, koji djeluje snažno antibakterijski, antivirusno, protugljivično, antiparazitski i antioksidativno. Mladi listovi medvjeđeg luka bogati su vitaminom C i karotenima.


Pročišćava cijeli organizam

Najpoznatija je upotreba medvjeđeg luka za čišćenje krvi, želuca i cijelog organizma od nakupljenih otrova. Kada ga pojedemo, njegovi sastojci vežu na sebe toksine i prekomjerne masnoće iz krvi, bubrega, iz žila, iz probavnih organa, iz kože... te ih potom izbacujemo prirodnim putem. Pomaže i u izbacivanju crijevnih parazita. Prirodno je sredstvo za snižavanje povišenih razina tzv. lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi. Zbog takvog djelovanja medvjeđi je luk odličan za povremenu kuru čišćenja organizma i kada nije riječ o tretiranju neke određene bolesti. Osobito je takvo čišćenje dobrodošlo u proljeće, kad je tijelu vjerojatno potrebna pomoć za čišćenje nakon zimskih mjeseci u kojima smo se manje kretali i nezdravije hranili nego inače. Tako čine i medvjedi, po kojima je ova biljka i dobila ime - nakon buđenja iz zimskog sna prvo navale na listove i sjemenke medvjeđeg luka kako bi očistili organizam. Ova biljka pomoći može i kod sezonskog umora koji pogađa velik broj ljudi. Razlog je nedostatak određenih vitamina i minerala, u čijoj nadoknadi medvjeđi luk može biti od koristi.

PRamson or wild garlic on a cutting board on a gray table
Getty Images/iStockphoto
Pasji luk, šumski luk, crijemuš, sremuš; lat. Allium ursinu


Olakšava disanje

Uz to što potiče metabolizam i probavu, medvjeđi luk ima i druga korisna djelovanja: stimulira rad srca, pojačava apetit, utječe na pokretljivost crijeva, zbog čega pomaže kod zatvora. Antibakterijsko i protugljivično djelovanje medvjeđeg luka može pomoći i u postizanju bakterijske ravnoteže u crijevima. Time se smanjuju upala, grčevi, nadutost i ostale probavne smetnje.

Ova se biljka koristi i za liječenje reume i ishijasa, groznice. Zaštita je od prehlade i gripe. Pomaže u liječenju bronhitisa jer pročišćava dišne puteve, olakšava disanje i ublažava kašalj. Olakšava izbacivanja plućnog katara. Kao kupka pomaže kod ekcema, dermatitisa, hematoma. Medvjeđi luk može utjecati i na snižavanje krvnog tlaka, smanjujući tako rizik za razvijanje ateroskleroze i srčanih bolesti.


Snažan antioksidans

Značajna je i antioksidativna aktivnost medvjeđeg luka - njegovi djelatni sastojci imaju sposobnost neutralizirati učinak slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu izazvati mutacije stanica i oksidativni stres u različitim dijelovima tijela. Takvim djelovanjem medvjeđi luk umanjuje rizik od razvoja tumora i drugih ozbiljnih bolesti, primjerice srčanih bolesti i artritisa.

Linker
17. travanj 2024 07:18