Velika nepoznanica...
 unsplash
KOLIKO JE TEŽAK, A ČIJI JE VEĆI

RIJEŠITE KVIZ Koliko ste upoznati s činjenicama o mozgu

Nema te radnje koju želimo poduzeti, a da je prije toga ne "odobri" i ne pokrene šef korporacije Tijelo - naš mozak. Znanstvenicima je mozak i dan danas vrelo tajni, no koliko od onih poznatih činjenica znate vi?

Svaki je organ za normalan rad tijela podjednako važan. Ne možemo živjeti bez jetre ili srca, no moderna medicina sve je naprednija u pronalasku rješenja ukoliko nam se, nažalost, neki od organa "ošteti".

Liječnici su nam omogućili život s jednim bubregom, a i samo dio jetre ponekad je (u vrlo teškim okolnostima) dovoljan za život. U tijeku su istraživanja u medicinskim i tehnološkim laboratorijima, koji bi nam još i ovog desetljeća mogli omogućiti umjetne organe. No mozak sigurno nikad neće biti jedan od zamjenjivih organa.

Naposljetku, sve naše misli, sjećanja, želje, ideje, ljubavi, ambicije, osjećaji i ostalo što nas čini osobama u njemu je pohranjeno, pa se moramo posebno potruditi da ga uvijek štitimo i zdravo hranimo. Dok na tome radite, saznajte koliko o tom zamršenom organu uopće znate. Je li veći muški ili ženski mozak, čime upravlja koja strana, a koliko je uopće težak? Riješi kviz i testiraj svoje znanje:

Linker
22. travanj 2024 14:47