Udrugu studenata StEPP čine studenti Medicinskog i Stomatološkog fakulteta.
Bravo!

Rektorova nagrada za studente na projektu 'Oživi me'

Studenti Medicinskoga i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu primili su Rektorovu nagradu u kategoriji "Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici" za volontiranje i sudjelovanje u projektu "Oživi me" koji već četiri godine aktivno provode Zaklada "Hrvatska kuća srca", Hrvatsko kardiološko društvo i udruga studenata StEPP.

Projekt "Oživi me" počeo je 2014. godine radi informiranja građana laika o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja; do sada je u projektu sudjelovalo više od 3500 građana.

"Iznimno smo ponosni što je 'Oživi me' prepoznat u akademskoj zajednici te što je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras osobno nominirao studente koji su volontirali na projektu za Rektorovu nagradu. Čestitamo svim studentima i našim dragim suradnicima na postignutom uspjehu, pogotovo generaciji koja je bila aktivna kada smo počeli projekt 2014. godine. Danas smo uime Zaklade i Hrvatskoga kardiološkog društva uručili svim volonterima zahvalnice, ali i iskoristili priliku i pozvali sve buduće studente da se uključe u rad udruge StEPP i našega društveno-odgovornog projekta 'Oživi me'", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca".

"Iznimno smo zahvalni na Rektorovoj nagradi jer je ona velika potvrda kako se trud i rad uvijek isplate. Sretni smo što je 'Oživi me' prepoznat kao važan instrument razvoja građanske solidarnosti koji pridonosi akademskoj i široj zajednici. Ovakvo priznanje za nas je poticaj za daljnji rad i održavanje radionica na temu važnosti prepoznavanja zastoja rada srca i pružanja osnovnih tehnika održavanja na životu kako bismo obuhvatili što veći broj ljudi, a time i broj spašenih života. Nadamo se da će ovaj projekt inspirirati i druge kolege te biti primjer kako ideja studenata uz dobru suradnju i podršku može napraviti velike stvari", izjavio je Filip Glavač uime udruge StEPP te nagrađenih studenata Medicinskoga i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

Svakog sata jedan život manje

Budući da se 80% srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, mnogi će pojedinci biti svjedoci srčanog zastoja te je moguće da žrtva bude upravo član njihove obitelji ili prijatelj.

Život osobe u srčanom zastoju može se spasiti ako se što prije počne s postupkom oživljavanja.

Za uspješno provođenje umjetnog disanja preporučuje se pohađanje tečajeva iz oživljavanja.

"U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnoga srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće u svijetu i u Hrvatskoj. Stoga smatramo da je najvažniji budući cilj našeg projekta uvođenje oživljavanja u obvezni kurikul kako bi se obrazovanje provodilo sustavno te kako bismo osposobili što više građana i približili se željenim europskim brojkama", naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca".

Linker
19. travanj 2024 05:45