Ne utječe na muškost

Razmišljate o 'zatvaranju trgovine'? Sve što trebate znati o vazektomiji

Ovaj postupak ne zahtijeva opću, već lokalnu anesteziju, a sam postupak traje do 40 minuta.

 

Jedini sigurni oblik muške kontracepcije je zasigurno - vazektomija. Već ste malo stisnuli, ha? Niste jedini… Rijetki muškarci se odlučuju na 'zatvaranje trgovine', a ako baš vi ovome razmišljate, neke stvari trebate znati.

Kao prvo, mnoga istraživanja su pokazala da ne postoji rizik za nastanak raka testisa, raka prostate ili bilo koje zdravstvene poteškoće nakon ovog zahvata.

Drugo, mnogi su potvrdili kako im se nakon vazektomije seksualni život zapravo poboljšao.

 

Nije tako strašno

Ovaj postupak ne zahtijeva opću, već lokalnu anesteziju, a sam postupak traje do 40 minuta. Sjemenovod se prekida tik uz ulazni dio skrotuma, a odrezani krajevi se podvežu ili spale.

Komplikacije kod ovog postupka su izrazito rijetke, manje od 5 posto. Neke od njih mogu biti crvenilo na mjestu reza, oticanje i blago krvarenje. Najčešće se ti problem liječe u svega nekoliko dana.

Nakon zahvata, pacijent ide na kućnu njegu, a već nakon tjedana dana, muškarac se može vratiti na posao.

Foto: iStock

'Pištolj' je još uvijek napunjen

Nakon što budete spremni na seksualne aktivnosti, prvih nekoliko mjeseci trebate biti oprezni i koristiti neki oblik kontracepcije.

 

Preporučuje se barem 20 ejakulacija prije nego što su cijevi potpune čiste. Sterilnost biste trebali provjeriti pretragom 2 ejakulata koji moraju biti bez spermija.

 

Nema straha

Nakon zahvata ćete bez problema postići erekciju i orgazme. Prilikom orgazma i dalje će doći do izbacivanja ejakulata, ali se u njemu više neće nalaziti spermiji.

Da bi se podvrgnuli vazektomiji svakako morate biti u potpunosti sigurni da to želite.

Ne biste se smjeli oslanjati na činjenicu da je zahvat reverzibilan jer povratni proces vraćanja sjemenovoda u funkciju je u većini slučajeva neuspješan, ali i dosta skup.

Mnoge vazektomija podsjeća na oduzimanje 'muškosti', dok s druge strane omogućuje potpuno uživanje u odnosu bez straha od trudnoće.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo