Do sada je uvijek bilo da su muškarci ugroženiji.
 Foto: iStock
Obolijevaju mlađe

Raste broj žena oboljelih od raka pluća

Od raka pluća kod nas oboli oko 3000 osoba svake godine.

Rak pluća kod žena u dobi od 30 do 54 godine češći je nego kod njihovih muških vršnjaka, a do sada je uvijek bilo obrnuto, objavio je New England Journal of Medicine, a prenio Health Day.

Stručnjaci iz Američkog onkološkog društva kažu kako je s obzirom na zabilježeno smanjenje učestalosti pušenja u SAD-u moguće da se rizik obolijevanja od raka pluća brže smanjuje kod muškaraca koji prestanu pušiti, a uz to je kod žena češći tip raka pluća za koji se rizik obolijevanja nakon prestanka pušenja smanjuje sporijim tempom.

Probir na rak pluća

Znanstvenici dodaju kako je prestanak pušenja prije 40. godine povezan sa znatnim smanjenjem rizika obolijevanja od raka pluća. Amerika ima uveden probir na rak pluća koji pokazuje dobre rezultate, a isto se pokušava i u Hrvatskoj.

Naime, predlaže se da se na CT niske razine zračenja šalju svi pušači jednom godišnje nakon 50. godine, što bi ponajprije pušačima, kao najugroženijoj ciljanoj skupini, omogućilo ranu dijagnostiku raka pluća, a time i bolje liječenje. Od raka pluća kod nas oboli oko 3000 osoba svake godine.

Linker
19. travanj 2024 15:47