Rizični čimbenici za rak crijeva su životna dob, druge prethodne bolesti, naslijeđe, pušenje, prekomjerno pijenje alkoholnih pića...
 Getty Images
upozoravajući znakovi

Rani simptomi raka debelog crijeva! Na bolest može upućivati i stalno prisutan osjećaj žgaravice

Rak debelog i završnog crijeva (kolorektuma) jedan je od najčešćih tipova raka dijagnosticiranih u Hrvatskoj

Simptomi raka crijeva uključuju gubitak težine, bolove u trbuhu, snažan umor bez jasnog razloga. Ali na tu bolest može upućivati i stalno prisutan osjećaj žgaravice.

Rak debelog i završnog crijeva (kolorektuma) jedan je od najčešćih tipova raka dijagnosticiranih u Hrvatskoj - prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu među novim slučajevima raka kod muškaraca na trećem je mjestu (16 posto), nakon raka prostate i pluća, a kod žena na drugom (14 posto novih slučajeva), nakon raka dojke.

Rizični čimbenici za rak crijeva su životna dob (više od 90 posto slučajeva javlja se kod starijih od pedeset godina), druge prethodne bolesti (polipi debelog crijeva, Chronova bolest, ulcerozni kolitis), naslijeđe, pušenje, prekomjerno pijenje alkoholnih pića, prevelika konzumacija crvenog i prerađenog mesa, debljina.


Upozoravajući simptomi ove bolesti su:

  • pojava krvi u stolici
  • osjećaj otekline u trbuhu s bolovima
  • moguće su i vidljive promjene na izgledu trbuha
  • promjene u pražnjenju crijeva, najviše su to češće obavljanje nužde i stolica koja postaje tekuća
  • trajna bol ili nelagoda u donjem dijelu trbuha
  • napuhnutost ili neugodan osjećaj nakon jela koji može biti udružen s gubitkom apetita
  • oguć je i gubitak tjelesne težine koji se ne može objasniti redukcijskom dijetom ili vježbanjem
  • jedan od rjeđih simptoma može biti svrbež anusa.

No, rani znakovi kolorektalnog karcinoma mogu biti vrlo suptilni i pritajeni i mnogi oboljeli nisu niti svjesni da su u opasnosti. Jedan od najuobičajenijih ranih i nespecifičnih simptoma raka crijeva je konstantna žgaravica ili bolovi trbuhu koji ne prolaze.

Posve je normalno nakon obilnijeg ili pikantnijeg jela povremeno razviti žgaravicu ili teškoće probavljanja, a žgaravicu mogu izazvati i stres, tjeskobnost, trudnoća, pušenje i određena hrana, no ako primijetite da vam se takva stanja javljaju tri puta tjedno ili češće, bude vas noću i morate ih smirivati bezreceptnim lijekovima protiv žgaravice, vrijeme je za ozbiljan razgovor s liječnikom. Budući da može biti rani znak raka crijeva, ne smijete je zanemarivati.

Dok ne doznate uzrok svoje žgaravice, osim lijekovima koje vam je propisao liječnik, možete pokušati smanjiti njeno pojavljivanje jedenjem manjih porcija hrane, izbjegavanjem ljute, teške i masne hrane i alkoholnih pića, nepušenjem, spavanjem na lijevom boku. Pored toga, nakon obroka nemojte leći, nego prošećite barem pola sata.


ČITAJTE I:

Linker
10. travanj 2024 21:22