zdravlje

Rak testisa: koji su prvi znakovi bolesti te kako izgleda samopregled i liječenje

Liječnici muškarcima savjetuju samopregled testisa od 15. godine.

 

Muškarci bi od rane mladosti, najbolje već od 15. godine, trebali provoditi samopreglede testisa da bi spriječili potencijalni razvoj raka, upozoravaju njemački medicinski stručnjaci.


Prvi znakovi

Premda relativno rijedak, rak testisa najčešće se razvija između 15. i 40. godine, napominje njemačka udruga pedijatara (BVKJ). Rak testisa predstavlja jednu od rijetkih malignih bolesti koja zahvaća prvenstveno mlađe muškarce. Kako se pojavnost bolesti udvostručila u zadnjih dvadesetak godina, podizanje svjesnosti o ovoj bolesti je ključno - posebice jer je u ranoj fazi izlječiv u više od 95% slučajeva, piše dr. sc. Tomislav Kuliš, dr. med., spec. urolog za Pliva zdravlje.

Prvi znak bolesti nije bol, navode liječnici, nego otok ili kvržica veličine graška.

 

Ako se otkrije rano, rak testisa često je izlječiv samo operacijom. U uznapredovalim fazama, međutim, uz operacije će biti potrebne kemoterapija i zračenje.

Premda je metastatski oblik raka testisa donedavno bio najčešće fatalan, danas je vidljiv velik napredak u liječenju jer su uključene visoke doze kemoterapije i spašavanje matičnih stanica koje znatno poboljšavaju dijagnozu. Stručnjaci zato preporučuju da si mladi muškarci pažljivo opipaju testise najmanje jednom mjesečno. Time će bolesti 'uhvatiti' u najranijoj fazi.


ČITAJTE I: Maligne bolesti kod muškaraca: ovo su promjene na koje trebate reagirati


Uzrok nije poznat

Većina zdravstvenih radnika slaže se da bi samoprovjera kod muškaraca trebala postati dio rutine. Najbolje vrijeme za samopregled je nakon tuširanja nakon što je koža skrotuma opuštena.

Fizičke promjene ili dojam da su prisutne kvržice veličine graška ili trešnje, promjene testisa u veličini ili u obliku, znak su da pacijent treba potražiti stručnu pomoć.

 

Provjeravaju li bolesnici redovito svoje testise bit će jasno što je normalno, a što neuobičajeno. Površina testisa trebala bi biti glatka, bez kvržica ili zadebljanja. Mala razlika u veličini testisa nevažna je i nije razlog za brigu, naglašava BVKJ. Uzrok raka testisa još je uvijek nepoznat, mada se sve više povezuje s nasljednim obilježjima.

 

U NAŠEM VELIKOM SPECIJALU SAZNAJTE KAKO SAUČVATI ZDRAVLJE PROSTATE!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo