Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena.
 Foto: iStock
Važne činjenice

Rak jajnika: Kako prepoznati simptome ove 'tihe bolesti'?

Primijetite li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem tijekom nekoliko tjedana, potražite pomoć i posavjetujte se s liječnikom.

Rak jajnika je često smrtonosan, jer je obično uznapredovao u doba otkrivanja, a dijagnoza se postavlja histološkom analizom.

Britanka Rebecca Readshaw imala je 31 godinu kad je primila strašnu dijagnozu. Godinu kasnije podvrgnula se velikoj operaciji, tijekom koje su joj uklonjena maternica, jajnici, veći dio crijeva, donja podloga dijafragme…

Kriva dijagnoza

Simptomi su Rebecci neko vrijeme bili pogrešno dijagnosticirani. Više od godinu dana trpjela je snažne bolove u trbuhu, konstipaciju i krvarenje. U početku se pretpostavljalo da je to posljedica njenog putovanja u Indiju gdje je 'pokupila' neku bakteriju.


- Liječnik mi je rekao: 'Imate IBS (sindrom iritabilnog crijeva), i trebat će vremena da to prođe'. Mislila sam: 'Ok, pošteno. Bit će mi dobro' - prisjeća se. To se nastavilo nekoliko mjeseci, ali Rebecca nije htjela više prigovarati. A ono što se zaista događalo jest da je veliki tumor na njenim jajnicima pritiskao crijeva.

Dok su je poslali na kolonoskopiju, tumor je već postao vidljiva nakupina.

- Mislila sam da je nešto zlokobnije, no jednostavno sam gurala te misli iz glave. Nitko meni blizak nije imao rak i uvjeravala sam samu sebe da sam hipohondar - rekla je.

Poslana je za niz pregleda i bila je zbunjena kad su joj dogovorili sastanak u klinici za ginekologiju.

- Sestra mi je tužno rekla: 'Znamo zašto vam je loše i nije riječ o vašim crijevima. Imate rak jajnika' - govori Britanka. Dodaje da je njeno prvo pitanje bilo hoće li imati djecu. Odgovor je, nažalost, bio 'ne'.

Jedva je hodala

Godine 2013. podvrgnuta je operaciji i išla je na šest ciklusa kemoterapije, tijekom kojih je izgubila kosu. Dobila je i kolostomsku vrećicu, koja ju je, kaže, možda i najviše pogodila. Nakon operacije, bila je vrlo slaba. Jedva je hodala

- Osjećala sam se kao da imam 100 godina. Zar je to sad moj život, pitala sam se - kaže.

Histerektomija je pokrenula menopauzu pa je Rebecca stavljena na hormonsku nadomjesnu terapiju (HRT). Nažalost to je potaknulo rast kancerogenih stanica, koje su se zatim proširile na desna pluća i jetru. Krajem 2013. godine, rečeno joj je da je rak u četvrtom stadiju.

Skinula se s HRT-a, a stanje joj je, bez liječenja, ostalo stabilno 18 mjeseci. Tijekom tog perioda Rebecca je, kaže, kupila stan i vjenčala se.

- Sve to sam htjela učiniti, pa zašto onda čekati - rekla je. Kad je rak ponovno počeo napredovati, stavljena je na estrogen inhibitor, zbog kojih je imala valunge. Od siječnja 2017. počeli su joj davati lijek Trametinibu, koji joj je malo pomogao.

Kao i mnoge žene u tridesetim godinama, Rebecca nije puno znala o raku jajnika.

- Ne znam koliko će mi ova terapija djelovati i što je sljedeće. Mislim da vjerojatno neću ostarjeti, što je čudan osjećaj. Ali, ako nisam ovdje sutra, imala sam sretan život. Imam dobar posao, imam puno prijatelja, puno sam se zabavljala i smijala. Neki ljudi prolaze kroz ovo i nemaju podršku. Dakle, sretna sam zbog mnogo stvari, i samo se moram podsjetiti na to – zaključila.

Foto: iStock
Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome poput nevoljnog istjecanja mokraće.

Simptomi

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Prema podacima o petogodišnjem preživljenju nakon postavljene dijagnoze iz EUROCARE-5 studije, u Hrvatskoj ono iznosi 39 posto i nešto je više od europskog prosjeka, ali znatno niže od petogodišnjeg preživljenja za rak dojke koje iznosi gotovo 80 posto.

Rak jajnika smatra se 'tihom bolešću' jer se simptomi u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadiju, kao posljedica prisutnosti velike tumorske mase ili tekućine u trbušnoj šupljini.

Najčešći simptomi raka jajnika su:

  • grčeviti bolovi u trbuhu koji traju dulje od 2 tjedna,
  • osjećaj napuhivanja,
  • pritisak u zdjelici,
  • mučnina ili žgaravica,
  • smetnje u pražnjenju crijeva (zatvor ili proljev),
  • povraćanje.

Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome poput nevoljnog istjecanja mokraće. Ginekološke smetnje, primjerice nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tijekom spolnog odnosa javljaju se u manje od četvrtine oboljelih. Od općih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita te neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

Povećanje trbuha kod žena oboljelih od raka jajnika može biti posljedica veličine samog tumora ili nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini koja se naziva ascites.

Važno je znati

  1. Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.
  2. Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  3. Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.
  4. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  5. Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.
Linker
11. travanj 2024 03:36