VISOKA STOPA IZLJEČENJA

Radiokirurgija je uspješna u liječenju raka prostate u 98 posto slučajeva

Znanstvenici su pet godina pratili 91 pacijenta s rakom prostate prvog ili drugog stadija.

 

Stereotaksijska radioterapija (radiokirurgija) pokazuje najveću uspješnost u petogodišnjem preživljenju oboljelih od raka prostate u usporedbi s kirurškim zahvatima i zračenjem, pokazalo je istraživanje znanstvenika Medicinskog centra Sveučilišta Texas Southwestern koje je objavljeno u časopisu European Journal of Cancer.

 

MANJE NUSPOJAVA

Ova terapija koja se temelji na usmjeravanju vrlo visokih doza zračenja točno u središte tumora pokazuje uspješnost u čak 98 posto slučajeva.

- Visoka stopa izlječenja je zapanjujuća kada se u istom periodu usporedi s kirurgijom ili konvencionalnim zračenjem koje je pokazalo nižu stopu uspješnosti petogodišnjeg preživljenja pacijenata, koja je između 80 i 90 posto. Sada na raspolaganju imamo snažniji i učinkovitiji oblik neinvazivnog liječenja raka prostate za koji je potrebno maksimalno pet tretmana - kaže dr. Raquibul Hannan, profesor radioonkologije i vodeći autor ovog istraživanja.

Pratili su pet godina 91 pacijenta s rakom prostate prvog ili drugog stadija. I nuspojave nakon radiokirurgije manje su nego kod konvencionalnog liječenja, primjerice problemi s erekcijom zabilježeni su kod 25 posto oboljelih u ovom istraživanju.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo