Još samo malo

Radiochirurgiji Zagreb odobreno je liječenje raka na uputnicu HZZO-a

Na prijedlog Hrvatskog onkološkog društva bit će osnovano posebno povjerenstvo na razini HZZO-a koje će odlučivati o upućivanju pacijenata na ovaj postupak, s obzirom na medicinsku indikaciju.

 

HZZO će od 1. veljače ugovoriti novu metodu liječenja onkoloških bolesti - postupak stereotaksijske radiokirurgije, s Poliklinikom Radiochirurgia.

HZZO je za ugovaranje ovog postupka dobio odobrenje Ministarstva zdravstva jer trenutno ovaj postupak nije moguće obaviti u zdravstvenim ustanovama koje se nalaze u sustavu javnog zdravstva.

Na prijedlog Hrvatskog onkološkog društva bit će osnovano posebno povjerenstvo na razini HZZO-a koje će odlučivati o upućivanju pacijenata na ovaj postupak, s obzirom na medicinsku indikaciju.

"Ugovaranje ovog postupka omogućit će pacijentima u Republici Hrvatskoj liječenje najnovijom metodom koja se u svijetu primjenjuje kod liječenja onkoloških bolesti", stoji u službenom priopćenju HZZO-a.

 

Glavne prednosti zahvata

Liječenje raka stereotaksijskom radiokirurgijom predstavlja najnoviji medicinski i tehnološki doseg u liječenju ove teške bolesti, a glavne prednosti zahvata su brzina i preciznost. Naime, pojedini zahvat traje između 10 minuta i sat vremena nakon kojeg pacijent odmah može ići kući što znači i manje troškove za zdravstveni sustav.

Radiokirurgijom se liječenje raka obavlja snopom submilimetarski preciznih, posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. U poliklinici se za ovakve zahvate koristi EDGE, najsuvremeniji sustav za radioterapiju i radiokirurgiju američke tvrtke Varian koji koriste i neke svjetski poznate klinike poput Mayo Clinic, Beth Israel Medical Center i Cleveland Clinic.

 

Prvi u zemlji i regiji

U godinu dana od početka rada, stručni tim ove poliklinike uspješno je izveo više od 300 ovakvih zahvata za karcinome pluća, gušterače, prostate i drugih, od koji su neki zahvati bili prvi takvog tipa na ovim područjima.

"Iznimno smo zadovoljni ovom odlukom HZZO-a jer će nam ona napokon omogućiti ispunjenje jednog od naših glavnih ciljeva, a to je stavljanje ove tehnologije na raspolaganje što većem broju domaćih pacijenata. Od samih početaka planiranja projekta otvaranje ove poliklinike glavni motiv nam je bio pomoći preokrenuti vrlo negativnu stopu smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj, a od veljače ćemo biti korak bliže ispunjenju tog cilja", izjavio je ravnatelj poliklinike prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

 


Radiochirurgia je privatna poliklinika koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma. Raspolaže, stoji na njihovim internetskim stranicama, vrhunskom opremom za dijagnostiku i liječenje karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije.

Ravnatelj Radiochirurgije Zagreb je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, specijalist kirurg, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije.

Za sve dodatne informacije možete ih kontaktirati na broj 01 400 8050 ili na email.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo