Ako mislite da bolujete od celijakije, nipošto ne prelazite na bezglutensku prehranu prije nego što se posavjetujete s liječnikom i obavite sve potrebne specijalističke pretrage.
 Getty Images/iStockphoto
FDA ODOBRILA DALJNJA ISTRAŽIVANJA

Radi se na cjepivu za oboljele od celijakije

Ispitivat će se učinak Nexvaxa2 na simptome nakon konzumiranja skrivenog glutena.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je što brži nastavak istraživanja za Nexvax2, moguće cjepivo protiv celijakije. Nexvax2 je epitop-specifična imunoterapija (epitop je dio antigena na koji reagiraju stanice imunosnog sistema), vrsta terapeutskog cjepiva koje reprogramira T-stanice odgovorne za celijakiju zaustavljajući pokretanje upalnog odgovora.


Potkožna injekcija

Cjepivo razvija tvrtka ImmusanT Inc. u svrhu zaštite oboljelih koji nose HLA-DQ2,5 gene od slučajnog izlaganja glutenu.

- Trenutačno ne postoji terapija koja modificira ovu bolest. Nadamo se da će, pomažući obnavljanje imune tolerancije prema glutenu, Nexvax2 poboljšati kvalitetu života i spriječiti ozbiljne komplikacije izlaganja glutenu kod oboljelih od celijakije - rekao je Leslie Williams, glavni izvršni direktor tvrtke.

Nositelji HLA-DQ2,5 gena čine više od 90 posto svih osoba s celijakijom. HLA geni glavni su rizični faktor za autoimune poremećaje, tvrdi se u studiji objavljenoj u Journal of Autoimmunity. Nexvax2 primjenjivao bi se kao potkožna injekcija.

Dosad je završena faza 1b kliničkog ispitivanja, a trenutno se biraju pacijenti za globalnu fazu 2 studije, oko 150 osoba iz SADa, Australije i Novog Zelanda. U toj randomiziranoj, dvostruko slijepoj i placebo-kontroliranoj studiji na odraslima s genom HLA-DQ2,5+ ispitivat će se učinak Nexvaxa2 na simptome nakon konzumiranja skrivenog glutena.

Linker
11. travanj 2024 04:53