Pas pomagač za osobe s dijabetesom mora se individualno školovati za pojedinog korisnika.
 Getty Images
INDIVIDUALNO ŠKOLOVANJE

Psi pomagači za dijabetes upozoravaju na promjene glikemije

Dvije su vrste pasa pomagača - oni koji dojavljuju promjene stanja šećera u krvi prije nego što osoba to primijeti (diabetes alert psi) i oni koji reagiraju na situaciju kada su simptomi već vidljivi donoseći lijekove, glukozu, mobitel, upozoravajući bliske osobe... (diabetes response psi).

Analizirajući podatke od oko 4000 epizoda hipoglikemije i hiperglikemije u osoba s dijabetesom, tim znanstvenika s britanskog Sveučilišta Bristol otkrio je da su u 83 posto slučajeva na epizodu hipoglikemije oboljele upozorili njihovi posebno istrenirani psi.


PASMINE

Rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu PLOS One. U slučaju dijabetesa dvije su vrste pasa pomagača - oni koji dojavljuju promjene stanja šećera u krvi prije nego što osoba to primijeti (diabetes alert psi) i oni koji reagiraju na situaciju kada su simptomi već vidljivi donoseći lijekove, glukozu, mobitel, upozoravaju bliske osobe... (diabetes response psi).

Program obuke pasa pomagača imaju mnoge zemlje, poput Velike Britanije, Belgije, pokrenut je i u hrvatskom centru Silver, ali, nažalost, nije zaživio. Pas pomagač za osobe s dijabetesom mora se individualno školovati za pojedinog korisnika. Proces je dugotrajan i zahtijeva od osobe koja ima dijabetes i želi psa uzorke mirisa (iz sline) u određenim fazama glikemije kako bi se oni koristili za obuku psa.

Uzorci koji se prikupljaju moraju biti i pozitivni i negativni, što znači da se moraju prikupljati uzorci i kada je osoba u hipoglikemiji ili hiperglikemiji te pri normalnoj, željenoj glikemiji. Tako se psi uče da ne reagiraju na negativne uzorke, tj. kada osoba ima normalan šećer u krvi. Kao najbolji su se pokazali psi pasmine labrador retriveri, zlatni retriveri, križanci labradora i zlatnog retrivera te kraljevske pudle. U centru Silver imaju jednu korisnicu s dijabetesom, čiji je sin uzeo štene na socijalizaciju, a pas se počeo čudno ponašati kada je njegovoj majci šećer rastao iznad 10 mmol/l.

To se dogodilo spontano, bez treninga, ali nakon toga pas se počeo obučavati i bit će to prvi dodijeljeni pas za dijabetes u Hrvatskoj.

Linker
25. travanj 2024 03:52