Meduze nastanjuju svjetska mora već duže od pola milijarde godina.
 Foto: iStock
Opasnost iz mora

Prva pomoć kod nezgodnih uboda na plaži

Meduza, vlasulja, ježinac, morski pauk - njihovi ubodi su česti i prilično bolni. Najvažnije je dezinficirati ozlijeđeno mjesto i ublažiti bol. Ako se simptomi pojačavaju ipak potražite pomoć liječnika.

Meduze i vlasulje spadaju u žarnjake. To su jednostavni organizmi koji formiraju kolonije, a krakovi sadrže žarnice koje se u kontaktu s kožom otvore te izlučuju toksin. Dodir meduze boli kao da ste se jako opekli, a vlasulja izaziva oštru bol. Ubrzo se javlja alergijska reakcija - crvenilo, osip, oteklina i mjehurići, koji traju nekoliko dana.

Urin pomaže kod uboda meduze ili vlasulje

Ubodeni dio tijela što prije treba isprati octom, alkoholom ili sokom limuna kako bi izbjegli infekciju. I urin vam može pomoći, ako naravno niste gadljivi. Mokraća je uglavnom sterilna te čisti ranu. Nemojte ispirati običnom vodom jer će se lovke tako uhvatiti za kožu te ih potaknuti da još više ispuštaju otrov. Zbog toga će se i bol pojačati. Kod dodira s meduzom ili vlasuljom opečeni dio odmah istrljajte pijeskom kako bi se žarnice skinule s tijela.

Ubode na području očiju, lica ili genitalija ipak isperite vodom i odmah otiđite liječniku. Isto napravite i ako osjetite vrtoglavicu ili mučninu.

Nudisti često stradaju od vlasulja na genitalnom području zbog nepažljivoga sjedanja na stijene.

Ako ne izvadite sve bodlje morskog ježa, mogu se inficirati

Morski ježevi su znak čistog mora, no kupači ih i dalje ne vole. Ubod im je prilično bolan jer se bodlje poput igala duboko zabodu u kožu. Najčešće stradaju stopala.

Ako stanete na ježa najvažnije je što prije izvaditi bodlje kako ne bi došlo do infekcije i komplikacija koje mogu danima trajati. Ježeva bodlja je sa vanjske strane građena od mnoštva sitnih listića koji se međusobno preklapaju u smjeru od vrha bodlje prema unutrašnjosti što otežava njeno jednostavno vađenje.

Foto: iStock
Važno je iz tijela izvaditi sve bodlje od morskog ježa da se ubod ne zakomplicira.

Mjesto uboda dezinficirajte te pincetom ili sterilnom iglom izvadite bodlju po bodlju. Za iglice koje ne idu van korisna je tzv. crna mast pospješuje izlazak bodlji. Ako vam neka bodlja ili njen dio ostanu pod kožom ipak potražite liječničku pomoć.

Otrovne bodlje morskog pauka mogu izazvati nesvjesticu

Morski pauk je vrsta ribe koja se najčešće nalazi u pijesku. Na leđima ima otrovne bodlje, a do nezgoda dolazi kad plivači stanu na nju, dok su kod ribolovaca češći ubodi po rukama.

Budući da je otrov morskog pauka osjetljiv na temperaturu, najbolje je ozlijeđeni dio tijela odmah uroniti u što topliju vodu.

Ovdje je isto dobra prva pomoć urin. Zatim otiđite liječniku jer može doći do grčeva i nesvjestice, posebno kod starijih osoba i djece.

Linker
12. travanj 2024 12:41