Dosta je izgovora!

Prošlo je vrijeme hedonizma, sada je vrijeme za detoks!

Za svaki komad kolača, pečenke ili čašice previše, jetra će oslikati na našem licu podočnjake, a koža i kosa izgubit će sjaj. Jetra je i "zlopamtilo", ne oprašta lako, i kad ova najveća žlijezda našeg tijela nije u dobroj formi, nismo ni mi, te postajemo umorni i mrzovoljni. Jedino što nam preostaje je detoksikacija.

 

I ovdje naravno vrijedi pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti, ali realno, blagdani nisu bili vrijeme u kojem ćemo se odricati. Kako se ipak sačuvati od prevelikog unosa šećera i masti? Kako se brzo i na prirodan način detoksicirati? Mi mislimo da i za ovaj problem postoji priroda, a ona uvijek ima rješenje.

 

'Piskavica plus' za komad torte minus

Budimo iskreni - pretjerali ste i ovih blagdana, zar ne? Ako ničim drugim, tada sigurno s kolačima. A problem s njima je što u sebi kriju šećer. Stara izreka kaže: "Šećer dolazi na kraju" ali u praksi on je i početak i kraj...

Evo što se događa kad pojedemo komad torte previše:

1. Šećer u krvi naglo poraste, a onda:
2. Tijelo (gušterača) luči sve više i više inzulina kako bi s tim naglim porastom šećera u krvi moglo izaći na kraj
3. Zbog prekomjerne razine inzulina, šećer u krvi zatim naglo pada
4. Zato sad osjećamo glad umor i razdražljivost
5. Žudimo za još više hrane, opet smo gladni
6. Debljamo se
7. Nagle promjene razine šećera u krvi mogu rezultirati otpornošću tijela na inzulin a to na kraju dovodi i do dijabetesa tipa 2

 

S razlogom se pitamo kako ovome doskočiti i poštedjeti gušteraču "prekovremenog" rada?

Piskavica plus tj. piskavica uopće smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka koji se uzima oko sat vremena nakon njenog unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (cca 5 g) piskavice u vodi, limunadi ili jogurtu kao međuobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit ćete i žudnju za šećerom.

Ona je doduše gorkog okusa, jer smo joj dodali ekstrakt grejpa kojeg često nazivamo i "prirodnim antibiotikom" koji bez štetnih nuspojava uništava viruse, gljivice, parazite pa čak i ozloglašenu candidu. U ovom pripravku se nalaze i posije zobi koje potiču zdravu probavu, a koje su i najprirodniji i najjeftiniji j izvor beta glukana i selena. U piskavicu plus dodane su i sušene opne crnog grožđa kao izvor resveratrola, vrlo moćnog antioksidansa, začin kurkumu koja je moćni "čistač" organizma, macu kao adaptogen, i naravno sikavicu kao izvor silimarina, neophodnog za dobru jetru i dobro raspoloženje.

 

Tako dobra...

I još nešto važno o samoj piskavici - važno je znati da je ova "Hipokratova hrana i lijek" najbolji prirodni izvor željeza, da snižava razinu kolesterola, triglicerida, da pomaže muškarcima kod problema s uvećanom prostatom i smanjenim libidom, ženama kod tegoba s menopauzom, da sprječava osteoporozu, ublažava tegobe kod PMS-a, pospješuje proizvodnju mlijeka u dojilja itd.

 

Oblikuje i zateže mišiće

Za one koji nakon blagdana žele malo vježbati, trčati, ili samo šetati, dobro je znati i to da je piskavica prirodni anabolik, odnosno da pomaže potrošnju energetskih zaliha iz masnog tkiva, te oblikovanju i zatezanju mišića, a pojačan anabolički učinak pospješuje stvaranje novog vezivnog, koštanog i već spomenutog mišićnog tkiva.

Na kraju ono najvažnije - neka novija istraživanja pokazuju da piskavica pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza.

Foto: iStock

Ako piskavicom pomognemo gušterači, sikavicom ćemo pomoći jetri.

 

Silimarin u svom najizvornijem obliku

Od nedavno u Fitzoni nude izvrstan novi proizvod - granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku.

Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta - glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućava jetri da čisti krv.

 

Imate li i vi problem s visokim tlakom?

Dobro je ipak znati da je čest uzrok visokog tlaka u nepravilnom radu naših bubrega. Tako običan i tako ljekovit, Peršin, (petroselinum crispum), zajedno sa zlatnicom (slidago virgurea), potopljen u ulju sikavice stvara sinergiju hladno prešanog ulja i ljekovitog bilja, u Maceratu broj 9. Ovaj macerat čisti i drenira našu jetru i bubrege. Drenaža je potrebna i kod urogenitalnih infekcija, (npr. cistitis), kod reumatidnog artritisa, artroza, gihta... Ovakva detoksikacija potreba je i ako ste dijabetičar, ako uzimate neke vrste antibiotika, protuupalnih lijekova, lijekova koji djeluju na krvožilni sustav, citostatika.... Ako pijete i najzdraviju izvorsku vodu, vaši bubrezi će se kad-tad infiltrirati kalcijevim i magnezijevim solima. Stoga, vam je potrebna zlatnica, koja uklanja nepropusni film od navedenih soli.

 

I na kraju ono najslađe...

Med i jetra se vole, do značajne količine silimarina možete doći i kroz dvije žličice Matičnjakovog meda Hepta sane. Medu je osim sikavice dodana piskavica i kurkuma a to znači da je ovaj med dobar i za dijabetičare jer kombinacija fruktoze i piskavice smanjuje glikemijski indeks i tako postaje odličan funkcionalni međuobrok. Kurkuma je između ostalog i odličan čistač jetre.

Ako naš savjet za detoksikaciju primijenite na samo mjesec dana, bit ćete nam veseliji, zdraviji, a i ljepši.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo